Vojin Mijatović objavio veoma zabrinjavajuće informacije: “Lijepo je pričati bajke ali brojevi i papiri ne lažu”

Glavni odbor SDA donio je jučer zaključak u kojem su naveli da su rezultati Vlade FBiH izuzetno loši. Oni tvrde kako je Vlada crnolistaša i osuđenika za kriminalnu nabavku malina respiratora Fadila Novalića ostavila sjajne rezultate i pune budžete. Ipak, ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH Vojin Mijatović otkrio je da nova vlast nije baš zatekla sjajno stanje.

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) smatra da su stranke tzv. „Trojke“ dosadašnjim ustupcima prema SNSD-u i HDZ-u BiH ozbiljno oslabile poziciju probosanskih snaga, te da bi eventualni novi ustupci, o kojima se već pregovara i koji se odnose na Izborni zakon, Ustavni sud BiH, državnu imovinu i Centralnu izbornu komisiju BiH, bespovratno naštetili interesima države Bosne i Hercegovine.

”Pri rješavanju tih pitanja postoje „crvene linije“ ispod kojih nijedna probosanska stranka ne smije ići, a to su, prije svega, presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH” navodi se u jednom od zaključaka Glavnog odbora objavljenih na web stranici SDA.

Glavni odbor SDA ocjenjuje da je rezultat rada nametnute Vlade Federacije BiH u prva četiri mjeseca mandata veoma loš.

”Unatoč činjenici da im je prethodna vlada ostavila pune budžete, fondove, javna preduzeća sa pozitivnim poslovnim rezultatima i spreman niz reformskih zakonskih rješenja, nametnuta Vlada nije iskoristila ogroman potencijal tih činjenica, nego je skoro isključivo bila i ostala posvećena imenovanjima vlastitih kadrova, nerijetko potpuno nestručnih pa čak i onih kadrova koji su u sukobu interesa”stav je GO SDA. –

Ipak, ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH Vojin Mijatović otkrio je da nova vlast nije baš zatekla sjajno stanje.

“Opozicija uvijek ima pravo da iznosi svoj stav, ali ne smijemo dozvoliti laži i populizam.

Kažu Vlada loše radi, ok to je vaš stav. Kažu ostavili smo pune budžete i pozitivne rezultate, evo u samo par stavki šta ste ostavili.

Deficit (minus) u Fondu solidarnosti 1,5 milijarda KM, za liječenje građana,

240 miliona minusa u Autocestama koje moramo sada reprogramirati,

200 miliona više spoljnog duga u sljedećoj godini koje ste nam ostavili u amananet da platimo,
B
lokiranu Agenciju za privatizaciju sa 10 miliona duga i neisplaćenim platama zaposlenima više od godinu dana, naveo je Mijatović.
Z
abrinjavajuće je pak što Mijatović navodi da je to samo dio zatečenog stanja.

“I ovo je samo nekoliko stavki da građani vide šta ste nam ostavili, brzo ćemo javnosti prezentirati sve to što ste nam ostavili kako u budžetu FBiH tako i u javnim preduzećima.

Lijepo je pričati bajke ali brojevi i papiri ne lažu”, zaključio je Mijatović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.