Vojin Mijatović poslao je veoma direktne poruke upozorenja: “Vremena i prostora više nema, SDP je od početka do danas bio više nego korketan, vrijeme je da svi preuzmu odgovornost”

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović komentirao je političke procese te je poručio da je neophodno da se vlast što prije formira.

Mijatović je poručio da SDP je u postizbornom periodu postupio liderski i stavio interese široke koalicije ispred svojih interesa.

“Vodili smo se logikom da je promjena neophodna i da najveći trebaju dati najviše. Također smatrali smo da široka koalicija treba djelovati sinhronizivano u formiranju vlasti na svim nivoima pogotovo na nivou države i entiteta”, rekao je.

Mijatović je poručio da SDP BiH mjesecima šuti na uslovljavanje, ucjenjivanje, nekorektnost, a svaki put kada su se malo suprotstavili dobijali su kritiku, pa i lične napade na funkcionere SDP BiH.

“Interesantno je kako su pojedine članice koalicije smatrale da mi ne komuniciramo sa ljudima iz SDA, pa su poslije svakog sastanka sa nama odlazili na sastanke sa SDA tražeći bolju ponudu za sebe.

Često je bilo komično kada uporedimo priče sa ljudima iz SDA i uporedimo šta pričaju nama, a šta njima”, kazao je.

Naveo je da sporazum o formiranju vlasti na nivou FBiH je potpisan, dostavljeni su i potpisi većine, nema više ni prostora ni vremena za odlaganje i vrijeme je da se dostave imena za sastav Vlade FBiH rukovodstvu Federacije BiH. Vrijeme je za legitimisanje.

“Dosadašnje aktivnosti mogu staviti pod želju da se svaka članica koalicije bolje pozicionira, ali sada je vrijeme da se to sve ostavi iza nas i da pokažemo ozbiljnost prema građanima. U suprotnom doći će do potpuno novog “miješanja karata” bez dileme”, poručio je.

Mijatović je rekao da SDP mora u narednim danima liderski do kraja dovesti ovaj proces.

“Ukoliko sve bude shodno potpisanom sporazumu napravili smo svi skupa veliku stvar.

Ukoliko se ovo ne dogodi SDP BiH mora preispitati odnose sa svim partnerima i redefinisati svoju ulogu i na državnom i na entitetkom nivou, kako na nivou države tako i u FBiH i RS i u kantonima”, upozorio je.

Potpredsjednik SDP-a je poručio da je važnost formiranja vlasti po vertikali od države do kantona bila je priotitet stranke te da ne smiju odustati od toga. Ukoliko to ne uspiju, morat će se redefinistati odnosi i krenuti u pregovore sa novim partnerima.

“Vremena i prostora više nema, SDP je od početka do danas bio više nego korketan, vrijeme je da svi preuzmu odgovornost, a ako odgovornost izostane, alternative uvijek postoje.

SDP je dobio podršku građana i imamo obavezu da formiramo vlast”, zaključio je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.