Vojin Mijatović potpuno otvoreno progovorio: “Priželjkujem, bez obzira na to ko bude vlast, da malo promijenimo matricu i počnemo raditi na rješavanju gorućih problema”

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, za Oslobođenje i O kanal govori o protestima, Dodikovom crnom scenariju, ali i o preuzimanju odgovornosti svoje partije

Gost O dnevnika je bio Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim izborima.

Nakon protesta opozicije u dva navrata zbog navoda o izbornoj krađi, u utorak je u Banja Luci održan miting vlasti iz Republike Srpske. Kako gledate na ove postiziborne skupove?

“Protesti su potpuno isti, razlika je što su jedni na vlasti, a drugi nisu. Činjenica je da se u Republici Srpskoj dešava besumočna borba za vlast.

Nažalost, građani u Republici Srpskoj ne vide da i jedni i drugi, bez razlike zapravo rade samo na destabilizaciji te iste Republike Srpske koju tobože toliko vole.”

Pred izbore ste kazali da nema razlike između vlasti i opozicije u RS-u. Šta im je to zajedničko i kakve politike dalje očekivati?

“Svi ovi ljudi koji su i vlast i opozicija i svi mi u politici, nismo pali s marsa. Nas građani ove države biraju i dobijemo manju ili veću podršku.

Građani moraju biti svjesni da biraju vlast pa i opoziciju. Tako da se nadam da će Centralna izborna komisija BiH u zakonskom roku završiti objavu rezultata izbora i da ćemo krenuti u formiranje vlasti.

Mnogo bitnije od cijelog ovog cirkusa kojem svjedočimo je sijaset izazova, vrlo teških koju čekaju BiH u ekonomskom i društvenom smislu.

Priželjkujem, bez obzira na to ko bude vlast, da malo promijenimo matricu i počnemo raditi na rješavanju gorućih problema u ovoj zemlju.

Isuviše se godina potrošilo, pogotovo ovaj posljednji mandat koji je bio katastrofalan bez želje da amnestiram bilo koga, pa ni sebe u toj priči.

Vrijeme da ostavimo na miru ove ljude jer ih bombardujemo svaki dan sa potpunim ludilom. Vrijeme je da dođe kraj tome.”

Govorili ste da Dodik sprema najcrnji scenariji ako izgubi. Kakav to scenarij, na šta ste mislili?

Pokazao je na protestima, ništa novo. Ja nisam čovjek koji tek tako govori stvari, kada sam ranije rekao da će međunarodna zajednica Srbima dati imovinu, Bošnjacima zabranu negiranja genocida i Hrvatima izmjenu izbornog zakona, svi su govorili da sam lud, a sada živimo tu priču.

Dodik je spreman da se drži na vlasti, i ne samo on, nego većina onih koji su decenijama na vlasti, spremni su do karaja da idu, tu nema dileme.

Zato, olovkom se rješava vlast ukoliko nije dobra ali očigledno da još uvijek, ili mi nedovoljno dobro govorimo građanima ili nas ne slušaju ili nam ne vjeruju pa još uvijek imamo ovakvu situaciju, bez značajnih promjena.”

Pogledajte šta je sve poručio Mijatović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.