Pozivam Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH, Vladu RS da pokrenu zajednički projekat izgradnje bh. kulturnog centra “Hakija Bešlagić”

U moru loših stvari u našoj zemlji, smatram da uvijek ima prostora da preokrenemo stvari ka boljem. Pozivam Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH, Vladu RS da pokrenu zajednički projekat izgradnje bosanskohercegovačkog kulturnog centra “Hakija Bešlagić” u Banja Luci, poručio je danas potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović.

“Naime, smatram da nam trebaju zajednički projekti kao tačke spajanja, a upravo bi ovakav kulturni centar bio takva tačka. Ovaj centar bi nosio ime po nekadašnjem gradonačelniku Banja Luke Hakiji Bešlagiću koji je inicijator i potpisnik Rezolucije banjalučkih muslimana koji 1941. istu upućuju vrhu NDH.

Banjalučki muslimani – intelektualci skreću pažnju tadašnjem vrhu NDH, na ubijanja, zvjerstva, pa čak i ubistva djece po Banjoj Luci, ubijanje pravoslavnih sveštenika, nasilno pokrštavanje. Nakon ove rezolucije većina potpisnika Rezolucije biva likvidirana i odvedena u logore. Ovaj historijski potez tadašnjih banjalučkih intelektualaca zaslužuje vraćanje iz zaborava i upravo bi ovaj centar koji bi nosio naziv po našem gradonačelniku bio početak toga”, navodi Mijatović.

Dodaje da bi ovaj centar sa muzejom, koncertnom i konferencijskom salom, multimedijalnim i edukacijskim sadržajem trebao biti mjesto spajanja, centar multietničke i građanske ideje, mjesto na kojem bi padale predrasude i mjesto novog početka.

“Ovim bi centrom i Banja Luka pokazala i dobila dodatnu vrijednost i prostor za novi početak. Evo prilike da svi pokažemo na konkretnom projektu odnos i prema zemlj, prema prošlosti i prema budućnosti, ja sebe stavljam na raspolaganje da vodim ovaj projekat naravno bez ikakve naknade!”, zaključio je Mijatović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.