in , ,

Vojin Mijatović uputio hitno pismo: Obavijestite Londonsku berzu da RS nema garancije države za novo zaduženje!

Mijatović pita šta će se dogoditi ukoliko RS izvrši emisiju ovih obveznica i zaduži građane u RS i ne plati svoje obaveze po istim hartijama

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović uputio je pismo guverneru Centralne banke BiH Senadu Softiću te predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, Borjani Krišto i Bakiru Izetbegoviću u vezi s najavom velikog zaduženja entiteta RS.

Mijatović na početku ističe kako smo svjedoci veoma teške ekonomske krize, te vrlo loše ekonomske situacije u BiH, podstaknute i udarom pandemije Covid-19 i da ukupno zaduženje Bosne i Hercegovine neprestano raste.

“Preskupi državni aparat na svim nivoima vlasti značajno otežava ekonomski razvoj u našoj zemlji, što ne predstavlja nikakav signal svima vama koji ste trenutno na vlasti da se mora ući u reformu i sve snage usmjeriti u razvoj privrede koja pored toga što se jedva bori da opstane na tržištu, mora finansirati i brutalno veliku administraciju na svim nivoima”, naveo je.

Pored svega navedenog, kaže Mijatović, paralelno sa svim ovim na sceni imamo potpuno ne kontrolisano zaduženje entiteta u BiH, koji više ne biraju način i sredstva da nadomeste deficit koji imaju u budžetu, kako bi uspjeli da finansiraju samo tekuće obaveze. Na sve to svjedoci smo da ni kreditna sredstva kojima se zadužujemo ne koristimo za strukturne reforme već isključivo za finansiranje budžetskih korisnika i troškova.

“Prije nekoliko dana predsjednik Vlade RS je obavijestio javnost da će se RS zadužiti putem euro obveznica na Londonskoj berzi u iznosu od 700 miliona KM. Svi ostajete nijemi na ovo kao da se dešava u nekoj drugoj državi”, napisao je.

Mijatović pita šta će se dogoditi ukoliko RS izvrši emisiju ovih obveznica i zaduži građane u RS i ne plati svoje obaveze po istim hartijama.

“Ko će platiti ovaj dug? Postavlja se sjedeće pitanje, ukoliko entitet u okviru države može bez saglasnosti PSBIH i Predsjedništva BiH ući u ovakva zaduženja i to bez ograničenja, mogu li to i kantoni i opštine uraditi na svetskom tržištu?”, pitao je.

Potpredsjednik SDP-a se pita i kakva je onda uloga Centralne banke, Fiskalnog Vijeća BIH, Ministarstva finansija BiH, ako je ovo sve moguće.

“Također postavlja se pitanje ukoliko EBRD, EIB, MMF, Svjetska banka i ostali međunarodni kreditori traže garanciju države za svoje kredite i saglasnost PSBiH i Predsjedništva BiH kako entitet može emitovati hartiju od vrijednosti na međunarodnomm tržištu bez saglasnosti PSBiH i Predsjedništva BiH, jer i ovo predstavlja međunarodno zaduženje kao i sva ostala? Postoji još niz pitanja na ovu temu kojim bi trebali da se bavite jer građani BiH vas debelo plaćaju da održavate fiskalnu i finansijsku stabilnost ove države između ostalog, ali se nažalost ne bavite time”, dodao je.

Kako bi spriječili novo enormno zaduženje građana u RS, Vojin Mijatović je pozvao Softića, Krišto i Izetbegovića da upute zajedničko pismo putem Londonske berze kojim bi kao država obavijestili potencijalne investitore da euro obveznice Republike Srpske nemaju neophopdne garancije države BiH i saglasnosti PSBiH i Predsjedništva BiH, kako to nalaže Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama BiH kod svih ostalih kreditnih zaduženja.

Pogledajte koji evropski timovi su odbili učešće u novosnovanoj Superligi

Zvanično potvrđeno: Ana Brnabić i Aleksandar Vučić dolaze u RS