Vojin Mijatović uputio vrlo jasnu poruku dijaspori

Događaji Posljednje Vijesti

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović rekao je kako “nema dilemu da je 2022. godina opozicije”, te da je za SDP “ili-ili”. Cilj je animirati dijasporu i okupiti sve političke subjekte koji su za državu BiH.

“Nemamo šest života da čekamo da se stvari promijene u ovoj zemlji. Ako stvari nisu dobre kao što godinama tvrdimo, moramo izaći s najboljom ekipom i pobijediti ili ćutati vječno”, rekao je Mijatović, prenosi N1.

“Kada je u pitanju saradnja s opozicijom u RS, nismo imali ništa na organima SDP-a. Predsjednik je bio samo na kafi jednoj. Sve je na nivou natpisa medija. Imamo krupne razlike kada je riječ o PDP-u, DNS-u i SDS-u. Stanovišta sam da prije bilo kakvih koalicija moramo razgovarati o toj temi. Ne vidim veliku razliku u stavovima njih i SNSD-a kada govorimo o državi BiH. Ali morat ćemo sjesti. Mi smo inicirali to jer imamo potpuno političko divljanje SNSD-a i njihovih kolacionih partnera spram države BiH. Nužno je da vidimo možemo li zajednički nastupiti u nečemu što se zove građanski blok i okupiti političke subjekte kojima je država BiH neupitna”, rekao je Mijatović u Danu uživo.

Istakao je kako je glavna teza da se “bave državom BiH u RS, jer je Dodik s partnerima uzurpirao pola države”. Na tom putu od velike pomoći može biti dijaspora, kaže Mijatović.

“Imamo godinu i po da regsitrujemo našu dijasporu širom svijta. Cilj je da dođemo do 70.000 plus glasova, to znači 8-10 delegata u NSRS, oba predsjednika RS itd. Ova priča nije ni malo banalna. Radi se o činjenici da interes države BiH moramo staviti na prvi plan. Sutra stavljamo principe na sto. Oni su dosta drugačiji od od odnosa prema drugim strankama, državama itd. Niko neće osporiti činjenicu da su SDP i SADa za državu BiH, njen integritet i Ustav. Nemojte da pokušavamo napraviti neprincipijelnost ili od SDA ili SDP-a. Sutra ćemo samo da vidimo da li postoji rapoloženje. Insistirat ćemo da na stupimo pod ‘pokretom’, bez ikakve stranke i definišemo osnovne principe. Da više niko nema u rukama mogućnost da blokira državu BiH”, rekao je Mijatović.

Poručio je kako ovo ne smije biti projekat niti jedne političke stranke ili osobe personalno. Također, kazao je da je vrijeme za nove ljude u politici.

“Niko, prvi ja, ne smije biti sujetan i da na pravo mjesto stavlja svoju poziciju, fotelju, a da propadaju projekti vezani za državu”, rekao je Mijatović.

Osim parlamentarnih stranaka, javili su im se i politički subjekti koji nastupaju u okviru pokreta.

Na pitanje da li će se, kako je predložio, Nermin Nikšić kandidovati za člana Predsjedništva BiH, Mijatović je rekao kako se “iskreno nada da hoće”.

“SDP je najveća opoziciona politička partija u BiH. Nemamo vremena više za čekanje. Nikada do sada predsjednik SDP-a nije izašao na megdan za člana Predsjednišva. Mislim da je vrijeme da lider SDP-a takvo nešto napravi. Mislim da upravo on može pobijediti i donijeti koheziju SDP-u i bolji rezultat SDP-u nego 2018. godine”, rekao je Mijatović.

Leave your vote