Vojna delegacija Evropske unije kod ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića: “Imate našu podršku, evropski put BiH se mora ubrzati”

Ministar obrane Bosne i Hecegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem te načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerekićem i Gojkom Kneževićem u utorak 5. jula 2022. godine u Sarajevu su razgovarali s delegacijom Vojnog odbora Europske unije (EUCM), koje je predvodio predsjedatelj Odbora austrijski general Rober Brieger.

Sastanku u Domu OS BiH nazočila je i zamjenica šefa Izaslanstva EU u BiH Ekaterina Dorodnova, pomoćnici ministara obrane BiH Zoran Šajinović, Dženan Redžo i Mišo Božičković, te vojni predstavnici zemalja članica u Vojnom odboru EU.

Goste iz EUCM-a su zanimale aktivnosti i izazovi koji pred Oružanim snagama BiH stoje u aktualnoj političkoj situaciji u BiH te postavljali pitanja vezana za različite sigurnosne aspekte.

Ministar Podžić je generalu Briegeru zahvalio na iskazanom zanimanju za stanje u Oružanim snagama BiH te pokazanom interesu da se pomogne dalji razvoj OS BiH u situaciji privremnog financiranja i složenog
donošenja političkih odluka državnog vrha BiH.

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić također je govorio o malom bruto društvenom proizvodu BiH te relativno niskom izdvajanju za potrebe OS BiH. Čelnici MO BiH upozorili su i na izazove koji se tiču odljeva mladih i stručnih kadrova iz cijelog bosanskohercegovačkog društva, što može utjecati i na kadrovsku popunu Oružanih snaga.

“U složenim okolnostima, posebno smo zadovoljni saradnjom s EUFOR-om te cijenimo da je nastavak mandata EUFOR-a od velike važnosti za dalje očuvanje stabilnosti u BiH”, kazao je ministar Podžić te zahvalio na različitim projektima pomoći za OS BiH.

“Posebno mi je drago što vidimo da se vojna suradnja s EU sada još i više intenzivira”, zaključio je ministar Sifer Podžić.

U svome obraćanju na skupu, general Brieger je konstatirao da se put Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU treba ubrzati te da će vojni predstavnici EU u tome pogledu dati svoju podršku.

Prema planu, Izaslanstvo EUCM-a tokom dana će u kasarni OS BiH Rajlovac prisustvovati i službenoj primopredaji opreme za uklanjanje mina, koje je EU donirala Oružanim snagama BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.