in ,

Vojna vježba ‘Brzi odgovor 21’ bit će održana na tri lokacije u našoj zemlji: Pravi primjer snažnog partnerstva BiH, SAD i NATO-a

U drugoj polovini ovog mjeseca na tri lokacije u našoj zemlji bit će održana bilateralna vježba Oružanih snaga (OS) BiH i SAD-a pod nazivom “Brzi odgovor 21”

U drugoj polovini ovog mjeseca na tri lokacije u našoj zemlji bit će održana bilateralna vježba Oružanih snaga (OS) BiH i SAD-a pod nazivom “Brzi odgovor 21” (Immediate Response 21).

Vježbu će organizovati američka Komanda kopnenih snaga za Evropu i Afriku, a bit će realizirana od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku OS BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” kod Tuzle.

Ministarstvo odbrane BiH ranije je saopštilo da će OS BiH na vježbi učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će oružane snage SAD-a učestvovati s kopnenim i zračnim komponentama sa više od 700 pripadnika.

“Izuzetno smo sretni što će predstojećeg ljeta ovdje u BiH, na zajedničkoj obuci, pripadnici oružanih snaga SAD-a i naših partnera, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine raditi na razvoju naše funkcionalnosti kao jednog interoperabilnog tima. Vježba ‘Defender Europe 21’ konkretan je primjer snažnog partnerstva između BiH, SAD-a i NATO saveznika”, saopštila je američka Ambasada u našoj zemlji.

U kratkom videu koji je Ambasada danas podijelila na društvenim mrežama, svoja očekivanja od predstojeće vježbe iznijeli su komandant američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, general Christopher Cavoli, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije, generalmajor Ivica Jerkić i američki ambasador Eric Nelson.

Na početku obraćanja, Cavoli je zahvalio svakoj od država domaćina vježbe “Defender Europe 21” na njihovom gostoprimstvu i podršci, te naveo da su vježbe poput ove ključne za izgradnju naše spremnosti i interoperabilnosti kako bismo zajedno bili spremni odgovoriti na svaku krizu koja se može pojaviti.

– Vaša podrška pokazuje svijetu da smo zajedno zaista jači – rekao je Cavoli, prenose Vijesti.ba.

Ministar Podžić ističe da OS BiH učešćem u vježbi “Trenutni odgovor 21” pokazuju da su spremne zajednički djelovati sa partnerima, posebno sa zemljama članicama NATO saveza.

– Savremene sigurnosne prijetnje zahtijevaju zajedničku borbu i međunarodnu koordinaciju svih aktera u borbi protiv iste. Zato mi je posebno drago da Oružane snage BiH učestvuju u ovoj vježbi s ciljem očuvanja stabilnosti i sigurnosti u našoj regiji, na čemu sam posebno zahvalan pripadnicima vojske SAD-a – poručio je Podžić.

Podžić

Generalmajor Ivica Jerkić potcrtava da je vježba “Immediate Response 21” jedan od najvažnijih događaja obuke za OS BiH u 2021. godini. Radi se o, podsjeća, bilateralnoj vježbi između OS BiH i američkih oružanih snaga koja je dio šire vježbe koju organizuje američka Komanda za Evropu pod nazivom “Defender Europe 21”.

– Naš cilj na toj vježbi je prezentirati interoperabilnost i operativnu sposobnost, s obzirom da je u skladu sa NATO standardima i isključivo na engleskom jeziku. Također, želimo na toj vježbi obaviti i završne kolektivne pripreme “Light Infantry Battalion Group” jedinice koja se sprema za vrlo važnu vježbu NATO ocjenjivanja po OCC konceptu SEL-2 – dodao je Jerkić.

Ambasador Nelson naglašava da će američkoj Ambasadi biti veliko zadovoljstvo da ovog ljeta u BiH na zajedničkoj obuci budu i pripadnici oružanih snaga SAD-a i njihovih partnera – OS BiH.

– Vježba “Defender Europe 21” namijenjena je razvoju naše funkcionalnosti kao jednog interoperabilnog tima. Ona je i konkretan primjer snažnog partnerstva između BiH, SAD-a i NATO saveznika. Vježbe poput ove pokazuju da su NATO saveznici i partneri zajedno jači. Svi građani BiH treba da budu ponosni na OS BiH. Uz podršku NATO-a, OS BiH ne samo da pružaju sigurnost građanima BiH, već doprinose i globalnoj sigurnosti – poručuje Nelson.

Nelson

U nastavku videa navodi se da će “Defender Europe 21”, nadovezujući se na prošlogodišnji uspjeh, izgraditi spremnost i interoperabilnost između saveznika i partnera i pripremiti naše snage za brzi odgovor na krize i provođenje velikih borbenih operacija, ako budu pozvane.

“Vježbat će se sposobnost američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku da služe kao kombinirana komanda združenih kopnenih snaga i kao sigurnosni partner u strateški važnim regijama Balkana i Crnog mora, održavajući naše aktivnosti u sjevernoj Evropi i Africi”, kaže se u videu.

U vježbi “Defender Europe 21” sudjelovat će približno 28.000 multinacionalnih snaga iz 27 država koje provode gotovo istovremene operacije na više od 30 poligona za obuku u 12 zemalja, prenose Vijesti.ba.

“Vježbe poput ‘Defender Europe 21’ pokazuju da je američka predanost NATO-u željezna i da NATO saveznici i partneri ostaju zajedno jači”, dodaje se.

PRISJETIMO SE VELIČINE Kako je Milan Mladenović odbio svirati u Banjoj Luci zbog rušenja Ferhadije

Supertalentovani bh. košarkaš Kenan Kamenjaš ide na NBA draft 2021: Zašto Nurk i on ne bi od sljedeće sezone igrali u istoj ekipi?