Vojna vježba ‘Brzi odgovor 21’ bit će održana na tri lokacije u našoj zemlji: Pravi primjer snažnog partnerstva BiH, SAD i NATO-a

U drugoj polovini ovog mjeseca na tri lokacije u našoj zemlji bit će održana bilateralna vježba Oružanih snaga (OS) BiH i SAD-a pod nazivom “Brzi odgovor 21” (Immediate Response 21).

Vježbu će organizovati američka Komanda kopnenih snaga za Evropu i Afriku, a bit će realizirana od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku OS BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” kod Tuzle.

Ministarstvo odbrane BiH ranije je saopštilo da će OS BiH na vježbi učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će oružane snage SAD-a učestvovati s kopnenim i zračnim komponentama sa više od 700 pripadnika.

“Izuzetno smo sretni što će predstojećeg ljeta ovdje u BiH, na zajedničkoj obuci, pripadnici oružanih snaga SAD-a i naših partnera, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine raditi na razvoju naše funkcionalnosti kao jednog interoperabilnog tima. Vježba ‘Defender Europe 21’ konkretan je primjer snažnog partnerstva između BiH, SAD-a i NATO saveznika”, saopštila je američka Ambasada u našoj zemlji.

U kratkom videu koji je Ambasada danas podijelila na društvenim mrežama, svoja očekivanja od predstojeće vježbe iznijeli su komandant američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, general Christopher Cavoli, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije, generalmajor Ivica Jerkić i američki ambasador Eric Nelson.

Na početku obraćanja, Cavoli je zahvalio svakoj od država domaćina vježbe “Defender Europe 21” na njihovom gostoprimstvu i podršci, te naveo da su vježbe poput ove ključne za izgradnju naše spremnosti i interoperabilnosti kako bismo zajedno bili spremni odgovoriti na svaku krizu koja se može pojaviti.

– Vaša podrška pokazuje svijetu da smo zajedno zaista jači – rekao je Cavoli, prenose Vijesti.ba.

Ministar Podžić ističe da OS BiH učešćem u vježbi “Trenutni odgovor 21” pokazuju da su spremne zajednički djelovati sa partnerima, posebno sa zemljama članicama NATO saveza.

– Savremene sigurnosne prijetnje zahtijevaju zajedničku borbu i međunarodnu koordinaciju svih aktera u borbi protiv iste. Zato mi je posebno drago da Oružane snage BiH učestvuju u ovoj vježbi s ciljem očuvanja stabilnosti i sigurnosti u našoj regiji, na čemu sam posebno zahvalan pripadnicima vojske SAD-a – poručio je Podžić.

Podžić

Generalmajor Ivica Jerkić potcrtava da je vježba “Immediate Response 21” jedan od najvažnijih događaja obuke za OS BiH u 2021. godini. Radi se o, podsjeća, bilateralnoj vježbi između OS BiH i američkih oružanih snaga koja je dio šire vježbe koju organizuje američka Komanda za Evropu pod nazivom “Defender Europe 21”.

– Naš cilj na toj vježbi je prezentirati interoperabilnost i operativnu sposobnost, s obzirom da je u skladu sa NATO standardima i isključivo na engleskom jeziku. Također, želimo na toj vježbi obaviti i završne kolektivne pripreme “Light Infantry Battalion Group” jedinice koja se sprema za vrlo važnu vježbu NATO ocjenjivanja po OCC konceptu SEL-2 – dodao je Jerkić.

Ambasador Nelson naglašava da će američkoj Ambasadi biti veliko zadovoljstvo da ovog ljeta u BiH na zajedničkoj obuci budu i pripadnici oružanih snaga SAD-a i njihovih partnera – OS BiH.

– Vježba “Defender Europe 21” namijenjena je razvoju naše funkcionalnosti kao jednog interoperabilnog tima. Ona je i konkretan primjer snažnog partnerstva između BiH, SAD-a i NATO saveznika. Vježbe poput ove pokazuju da su NATO saveznici i partneri zajedno jači. Svi građani BiH treba da budu ponosni na OS BiH. Uz podršku NATO-a, OS BiH ne samo da pružaju sigurnost građanima BiH, već doprinose i globalnoj sigurnosti – poručuje Nelson.

Nelson

U nastavku videa navodi se da će “Defender Europe 21”, nadovezujući se na prošlogodišnji uspjeh, izgraditi spremnost i interoperabilnost između saveznika i partnera i pripremiti naše snage za brzi odgovor na krize i provođenje velikih borbenih operacija, ako budu pozvane.

“Vježbat će se sposobnost američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku da služe kao kombinirana komanda združenih kopnenih snaga i kao sigurnosni partner u strateški važnim regijama Balkana i Crnog mora, održavajući naše aktivnosti u sjevernoj Evropi i Africi”, kaže se u videu.

U vježbi “Defender Europe 21” sudjelovat će približno 28.000 multinacionalnih snaga iz 27 država koje provode gotovo istovremene operacije na više od 30 poligona za obuku u 12 zemalja, prenose Vijesti.ba.

“Vježbe poput ‘Defender Europe 21’ pokazuju da je američka predanost NATO-u željezna i da NATO saveznici i partneri ostaju zajedno jači”, dodaje se.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.