Vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine nisu priznate u 12 evropskih država

Vozačke dozvole Bosne i Hercegovine nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, na Kipru, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj i Švicarskoj, informacija je Ministarstva komunikacija i prometa u Vijeću ministara.

Iz Ministarstva navode da je Predsjedništvo BiH 17. maja prošle godine donijelo odluku o prihvatanju sporazuma između BiH i Španije o obostranom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, te da je na osnovu toga ovo ministarstvo uputilo drugoj strani poziv za organizaciju potpisivanja sporazuma, na koji se čeka odgovor.

Još 2013. godine pokrenuta je inicijativa za zaključivanje sporazuma sa Albanijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola i bili su zakazani pregovori za usaglašavanje njegovog teksta, ali ih je albanska strana otkazala neposredno prije dogovorenog termina sastanka.

Ovo pitanje ponovo je aktualizirano 2022. godine kada je BiH proslijedila nacrt sporazuma, na koji se očekuje odgovor albanske strane.

Usaglašavanje sporazuma sa Italijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola traje od 2012. godine, ali do sada nije došlo do njega, napomenuli su iz Ministarstva.

Ministarstvo komunikacija i prometa u Vijeću ministara navelo je da je iniciralo zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Grčkom, Kiprom, Maltom, Nizozemskom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švicarskom,

a usaglašavanje teksta sporazuma nije ni započeto jer ne postoji spremnost druge strane.

BiH je inicirala i dopunu sporazuma sa Njemačkom kako bi se uz kategorije A i B omogućilo međusobno priznavanje vozačkih dozvola i za ostale kategorije bez polaganja teorijskog ili praktičnog ispita,

na koju još nije dobijen pozitivan odgovor njemačkog nadležnog organa.

Kada je riječ o Sloveniji, iz ove zemlje ističu da slijede preporuke Evropske komisije koja je osnovala ekspertsku radnu grupu koja je sačinila spisak zemalja koje nisu članice EU za koje se preporučuje zamjena vozačkih dozvola za određene kategorije,

ali BiH i još neke zemlje nisu na tom spisku, jer, kako je navedeno, nije bilo moguće pouzdano provjeriti ispunjenje zajedničkih dogovorenih kriterijuma.

Ministarstvo infrastrukture Slovenije obavijestilo je Ministarstvo komunikacija i prometa u Vijeću ministara da je vozačku dozvolu potrebno zamijeniti samo u slučaju da osoba iz BiH u Sloveniji ima uobičajeno prebivalište i na osnovu dozvole za boravak duže od godine, a da se u drugim uslovima može koristiti vozačka dozvola iz BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.