Vrijedna porodica iz Bosne i Hercegovine ubire plodove svoga rada: U rekordnoj sezoni imat ćemo 15 tona paprike

Porodica Muhović iz Gornjih Kazagića kod Goražda ovih dana ubire plodove napornog rada koji je trajao još od zime.

Bračni par Amina i Emir te Emirov brat Edin imaju samo jednu brigu, da mraz ne dođe ranije kako bi berbu desetina tona povrća mogli završiti bez problema.

“Očekujem da ćemo imati više od 15 tona različitih sorti paprike, a o drugim kulturama da i ne govorim. Ne znam je li ijedna godina bila da je sve ovako uspjelo. Jedino krompira što nije bilo puno, ali je krupan i fin.

Paprika ajvarka je rodila za 10, 4.000 sadnica smo posadili, a, hvala Bogu, i prodaje se više nego prošle godine – kazala je Amina Muhović za Avaz.

Zarasla imanja

U rekordnoj sezoni na ovom poljoprivrednom gazdinstvu u funkciji su 34 plastenika s ukupno 5.000 kvadratnih metara. Dodatno, hiljade kvadratnih metara obrađuju na otvorenom.

Desetine tona različitog povrća uglavnom se plasiraju na lokalno tržište u Goraždu, ali i stalnim kupcima u Sarajevo.

Paprika, paradajz, krastavac, krompir, boranija, grah, patlidžan, mrkva, kupus, tikva i tikvice, neki su od proizvoda koji kvalitetom nalaze put do kupaca.

“Svi se žale da je skupo, a neće niko ništa da sije i proizvodi. Ili bi radije da bude nakupac, da preprodaje. Vidimo da su imanja zarasla, a vidimo da se i može opstati i uspjeti.

Ko god hoće da radi, posla ima, a što hoće da bira, da bude gospodin, da ništa ne radi, a prima dobru plaću – to je malo teže. Ne možemo svi u kancelarije stati – istakla je Amina Muhović.

Počeli od dva plastenika

Put do velikih proizvođača nije bio lak, jer su Muhovići nekad nakon rata proizvodnju povrća započeli u dva plastenika koja su napravili od drveta.

Radeći od “mraka do mraka”, ova vrijedna porodica osigurala je vlastitu egzistenciju, pa se danas ne bi mijenjali ni za jedno preduzeće u gradu.

Osim proizvodnje povrća, imaju i krave i ovce, a uskoro počinje i sezona prerade voća i priprema zimnice.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.