Vrlo jasne i nedvosmislene poruke su pristigle iz Ambasade SAD u BiH: “Nadamo se da će sankcije SAD protiv pojedinaca u BiH potaknuti čelnike da počiste vlastito dvorište”

Nakon što je američki State Department proširio sankcije bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici i njegovoj supruzi Ameli Šehović-Mehmedagić, kao i bivšoj državnoj tužiteljici Diani Kajmaković, i to zbog, kako su naveli, značajnog učešća u korupciji, njima je zabranjen ulazak u SAD.

Prvi put

Ambasadu SAD u BiH pitali su koliko je važno da Tužilaštvo BiH počne čistiti svoje dvorište od korumpiranih pojedinaca, kako je to još u martu ove godine rekao ambasador SAD u BiH Michael Murphy, kada se Mehmedagić prvi put našao na crnoj listi SAD.

-Sjedinjene Američke Države sankcioniraju pojedince u postupku koji vlada SAD vodi samostalno.

Uvijek smo apelirali na dužnosnike BiH da provode vlastite istrage kako bi korumpirane pojedince pozvali na odgovornost, uključujući korumpirane dužnosnike na svim nivoima pravosudnih institucija u zemlji.

Nadamo se da će sankcije SAD protiv pojedinaca u pravosudnom sistemu BiH potaknuti čelnike da se pozabave sobom i odluče da počiste vlastito dvorište.

Pravosudni sistem BiH pati od krize povjerenja, pa je jedini način za pokretanje procesa obnove povjerenja javnosti da se lideri pobrinu da oni koji provode zakone ne budu i oni koji ih krše – navedeno je u odgovoru Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD za “Avaz”.

Značajna korupcija

Kada su u pitanju sankcije uvedene Mehmedagiću i Kajmaković, iz Ambasade SAD podsjetili su na njihovu objavu na mreži X objavljenu 11. decembra ove godine, na dan kada je Stejt department uveo nove sankcije.

-Kada postoje vjerodostojne informacije da su oni koji obavljaju javne funkcije bili umiješani u značajnu korupciju, te osobe i članovi njihovih užih porodica ne ispunjavaju uvjete za ulazak u SAD.

Sjedinjene Države će nastaviti smatrati odgovornima one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije korupcijom ili destabilizirajućim aktivnostima – poručili su tada.

Kajmaković kažnjena, skrivala Sky predmete

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a kaznila je u petak Dianu Kajmaković te je ona premještena s mjesta zamjenika glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Tužena je proglašena odgovornom jer je u sefu u svojoj kancelariji, bez propisnog evidentiranja, držala dokumente s oznakom stepena tajnosti koji se odnose na predmete u vezi sa Sky aplikacijom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.