Ambasada SAD

Vrlo jasne poruke iz američke ambasade: “Pozivamo da se širom BiH uklone simboli razdora!”

Posljednje Vijesti

Ambasada SAD podržava svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica. Istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Iz Ambasade SAD-a su još jednom podsjetili kako presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost. I ne odnose se na jedan narod u cjelini.

“Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama, širom zemlje, uklone simbole razdora. Te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti”, navedeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodano je kako je Vlada SAD bila veoma jasna…

Ambasade SAD-a o genocidu

“Činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. je utvrđena i nepobitna. Nalazi višestrukih, kompetentnih, nezavisnih, međunarodnih organizacija, završno sa odlukom Međunarodnog suda pravde (MSP), utvrdili su da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. I to je neupitna činjenica. Nikakvi pokušaji da se negira genocid ne mogu promijeniti ovu istinu”. Poručeno je ovo za N1.

Mi smo i dalje razočarani retorikom koja dovodi u pitanje ove osnovne činjenice, navedeno je iz američke ambasade.

“Pozivamo sve da poštuju ove sudske odluke. Hrabro da se suoče s prošlošću i prihvate istinu. Bez obzira koliko je ona bolna. Kao najveći masakr počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti. I nikad se ne smije minimizirati”, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Odgovor Delegacije EU

Veličanje osuđenih ili optuženih ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim zbivanjima, uključujući genocid i ratne zločine, stvaraju razdor u društvu i u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrijednostima, poručeno je za N1 iz Odjela za komunikacije Evropske unije u BiH.

“Poduzimanje konkretnih koraka na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. U tom pogledu, sve političke institucije i akteri u Bosni i Hercegovini trebaju iskazati svoje potpuno i nedvosmisleno opredjeljenje poštivanju vladavine prava. Kao i stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje”, navedeno je.

To podrazumijeva, između ostalog, susprezanje od zapaljive retorike. Uklanjanje uvredljivih simbola iz javnih prostora i rad na projektima koji bi odgovorili na zajedničke potrebe svih građana, saopšteno je iz Odjela za komunikacije Evropske unije u BiH.

Leave your vote