Vrlo nervozna poruka iz Narodnog evropskog saveza nakon što je Schmidt “srezao”: “Visoki predstavnik je danas praktično suspendovao Ustav Federacije”

Nakon što je Christian Schmidt nametnuo odluke koje se odnose na formiranje vlasti u FBiH, oglasili su se i iz Narodnog evropskog saveza (NES) te još jednom ponovili kako ne žele biti dio oktroisane vlade.

U tom kontekstu, iz NES-a su poručili kako njihovi zastupnici neće podržati novu vladu.

“Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NESBiH), principijelno kako smo to najavili još prije nekoliko mjeseci, ne želi biti dio nametnute Vlade Federacije BiH.

Zastupnici NES-a neće podržati predloženi sastav oktroisane Vlade Federacije BiH, koji će se vjerovatno već sutra naći u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na osnovu današnjeg nametanja visokog predstavnika za BiH”, saopćili su.

Ističu i kako je visoki predstavnik danas praktično suspendovao Ustav FBiH.

“Nažalost, visoki predstavnik je danas praktično suspendovao Ustav Federacije kako bi ispoštovao želje HDZ-a, koji je sebi birao partnere, i uveo Trojku u oktroisanu Vladu.

Također, osnovni, a čini se i jedini smisao izmjena Ustava Federacije FBiH, koje je nametnuo, a koje bi trebale stupiti na snagu za godinu, očigledno je da se HDZ-u garantira da bude u vlasti nakon svih narednih izbora”, pojasnili su iz NES-a.

U saopćenju za javnost, iz Narodnog evropskog saveza osvrnuli su se i na sastav vlade.

“Kada je u pitanju sam predloženi sastav nove Vlade FBiH, očigledno je da su pogaženi svi principi koje je u javnost iznosila prije svega Trojka, istovremeno druge optužujući za tobožnju trgovinu.

Drago nam je da su građani konačno dobili potvrdu ko su to trgovci foteljama, te potvrdu da se Trojka vodila isključivo željom da uđe u vlast, a da su im interesu građana i države Bosne i Hercegovine u drugom planu”, ističu.

Na kraju, poručili su kako će se i dalje držati svojih principa.

“Za razliku od Trojke, mi nikada nećemo biti servilni prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, držat ćemo se svojih principa do kraja i boriti se državu Bosnu i Hercegovinu ako do toga dođe i iz opozicije.

Nama je država važnija od svega, posebno fotelja”, zaključili su u saopćenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.