Vrlo ohrabrujuće vijesti u najavi za bosanskohercegovačku dijasporu su pristigle: Sarajevski aerodrom nakon rekonstrukcije očekuje 24-satno radno vrijeme i nove linije

Nakon što je aviokompanija WizzAir prošle godine odlučila zatvoriti svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jedna od međunarodnih aviokompanija je blizu okončanja pregovora o preuzimanju ove baze.

Kako saznaje Klix.ba, riječ je o niskobudžetnoj irskoj kompaniji Ryanair.

Navodno su ova kompanija i sarajevski aerodrom blizu finalizacije dogovora.

Ryanair koji je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od 2018. godine kada je uspostavio saradnju s banjalučkim aerodromom, a obavljaju letove i iz Tuzle.

Direktor ove aviokompanije Ray Kelliher je ranije poručio da se raduju rastu poslovanja u Bosni i Hercegovini te da od predstojećeg ljeta postoji mogućnost uspostave letova ka novim destinacijama.

Još jedna lijepa vijest trebala bi uskoro biti i zvanično objavljena s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a riječ je o 24-satnom radnom vremenu.

Naime, prema nezvaničnim informacijama, aerodrom bi trebao na proljeće da radi non-stop što trenutno nije slučaj.

Ovim 24-satnim radnim vremenom bi bio omogućen veći broj letova, naročito tokom noći, ali i duža lista destinacija.
Također, radno vrijeme je jedno od uslova za buduću aviokompaniju kojoj će sarajevski aerodrom biti baza.

Podsjetimo, realizacija kapitalnog projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B” na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u završnoj je fazi.

Ovim projektom znatno se povećavaju kapaciteti aerodroma, kako prostorni tako i tehnološki.

Terminal sada ima 19.000 m2 površine i predstavlja reprezentativan objekat kojim se može odgovoriti na rastuće zahtjeve na polju aerodromske djelatnosti.

Nakon dobijanja potrebnih dozvola novi terminal će biti u funkciji.

Montirana su dva nova sortirajuća karusela u odlascima ukupne dužine 100 m i dva karusela u dolascima za preuzimanje prtljaga dužine 130 m. Kapacitet ovog sistema je 1.560 komada prtljaga na sat.

Za sigurnosni pregled prtljaga postavljene su dvije EDS mašine (Explosive Detection System) renomiranog svjetskog proizvođača “Smiths Detection”, sa najsavremenijim tehnološkim karakteristikama.

Nove generacije ovih sistema se odlikuju velikom brzinom za automatsko otkrivanje eksploziva kod predatog prtljaga. Ovi uređaji omogućuju ispunjavanje sve kompleksnijih zahtjeva nadležnih tijela za sigurnost.

Pored putničkog terminala završena je izgradnja i pušten u funkciju administrativno-poslovni objekat i Operativni centar MAS-a. Radnici Aerodroma Sarajevo sada rade u modernim uredima izgrađenim u skladu sa propisanim normama vezanim za radne prostore.

Iz Međunarodnog aerodroma očekuju da će svi korisnici usluga i posjetitelji biti zadovoljni novim sadržajima i uslugama koji će im biti na raspolaganju u modernizovanom putničkom terminalu Aerodroma Sarajevo.

U novom ruhu, u susret novim izazovima do većeg nivoa kvalitete pruženih usluga i zadovoljstva svih korisnika.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.