Vrlo žustra reakcija pristigla nakon Draškovih izjava: “Da bi pričali o bratstvu i jedinstvu treba biti antifašista, Stanivuković nije”

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, izjavio je povodom obilježavanja Dana RS – 9. januara, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, da “više ne možemo nasjesti na priče o bratstvu i jedinstvu”.

Na ovu izjavu reagovao je Omer Berbić, vijećnik u GV Tuzla i kandidat za gradonačelnika Tuzle.

“Bratstvo i jedinstvo vrijednosti su slobodarskih i antifašističkih sredina kao što je Tuzla, od kojih nikada nećemo odustati.

Antifašizam je najveća ideja naših prostora, koje nažalost ne njeguju svi u našoj zemlji.

Fašističke ideologije i grupe razlog su zašto se 9. januar uopšte obilježava.

Da bi se pričalo o bratstvu i jedinstvu treba biti antifašista, Stanivuković to definitivno nije.

U Bosni i Hercegovini antifašizam je važan za očuvanje mira i suživota, zbog toga zabrinjavaju ovakve izjave.

Kada Stanivuković kaže da “svaki dan možemo da doprinesemo i uradimo nešto važno za Republiku Srpsku”, on treba razmišljati o budućnosti i poboljšanju ekonomske i socijalne situacije, a ne o prošlosti”, poručio je Berbić.

Podsjetimo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obratio se novinarima u tom gradu gdje se danas mimohodom obilježava Dan Republike Srpske koji je Ustavni Sud BiH proglasio neustavnim.

“Želim da iskoristim priliku da svima čestitam Dan RS, slavu Republike Srpske. Činjenica je da je ovo jako važan dan kada obilježavamo dan Republike Srspke, moja poruka je da je svaki dan, dan Republike Srpske.

Svaki dan možemo da doprinesemo i uradimo nešto važno za RS. Svaki dan je veoma bitan. Republika Srpska nije neka slučajna tvorevina, ona je vjekovna težnja srpskog naroda da bude oivičen svojom državnošću.

To znači da svagdje tamo gdje nismo imali svoje ustanove i institucije tamo smo doživljavali strahote Više ne možemo nasjesti na priče o nekom bratstvu i jedinstvu, koje znači da nemamo našu državu i institucije.

Nekoliko puta u toku naše historije smo nasjeli na to. Rezultat svih tih naših zabluda i obmana svih tih naših stradanja je Republika Srpska.” kazao je između ostalog Stanivuković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.