VSTV BiH: Milanko Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Milanko Kajganić izabran je za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Njega je izabralo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, a za njegov izbor glasalo je 13 članova od čega je 10 bilo “za” njegov izbor, tri su bila suzdržana, a niko nije bio protiv.

Inače je Kajganić imenovan kao jedini kandidat, a u prethodnih godinu obavljao je funkciju vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca.

Važno je istaći da je Kajganić bio jedini kandidat za ovu funkciju. Kandidatura Diane Kajmaković kompromitovana je stavljanjem na crnu američku listu, i provjerama koje se vrše zbog pojavljivanja njenog imena u porukama na aplikaciji Sky. Tužilac Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uslove.

Kao tužilac, Kajganić se uglavnom bavio procesima ratnih zločina nad civilnim srpskim stanovništom pa je tako u svom današnjem izlaganju svog budućeg djelovanja kao glavni tužilac, na sjednici VSTV-a rekao da će u fokusu njegovog rada biti revidirana državna strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina kao i da će, između ostalog, formirati zajedničke istražne timove koji će raditi na predmetima organizovanog kriminala i korupcije.

Shodno tome, najavio je i da će ove godine biti podignute optužnice protiv više organizovanih kriminalnih grupa.

Biografija

Milanko Kajganić je rođen u Doboju 16.11.1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjaluci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banjaluci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjaluci 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

U periodu od 16.06.1994. godine do 31.12.2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu.

Od 01.01.2007. godine do 15.03.2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjaluci.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je dana 06.03.2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, koju je počeo obavljati 15. 03. 2014. godine.

Konsultant je organizacije OSCE-a iz oblasti krivičnog prava te je kao edukator učestvovao na više seminara organizovanih ili podržanih od strane Misije OSCE-a u BiH, Ministarstva pravde BiH i Udruženja sudija FBiH za sudije, tužioce, advokate i policijske službenike u BiH.

Član je pregovaračkog tima Bosne i Hercegovine za proces pregovaranja Sporazuma o saradnji između EUROJUST-a i BiH te govori engleski jezik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.