Vučić: “Da se ne sramote, mislio sam da su dovoljno pametni u Ambasadi SAD u BiH da ne komentarišu sabor”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom kritike “svesrpskog sabora” koju je danas uputila američka ambasada u Bosni i Hercegovini. Iz Ambasade tvrde da zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine

“Američka ambasada je rekla svoje. Sutra će dobiti odgovor”, kazao je Vučić.

Poručio je da će prvi put kao predsjednik Srbije da im postavi pitanja i da mu “vjerujemo” da neće imati odgovor, a tiču se Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Problem je u tome što oni nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju njima, već da brane interese sopstvenog naroda.

Biće zanimljiv dan, a malo mi je falilo da pomislim da su dovoljno pametni u američkoj ambasadi u BiH da ne komentarišu sabor i da se ne sramote.

Ovako, slijedi odgovor. Postoji jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu”, rekao je Vučić.

Ambasada SAD-a o zaključcima “svesrpskog sabora”: RS nije država i može postojati samo unutar BiH

Podsjećamo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se povodom održavanja “svesrpskog” sabora.

“Zaključci usvojeni na svesrpskom saboru koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum (DPA) i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) ukorijenjeni su u pravnim dezinformacijama i prožeti greškama”, saopćeno je.

Smatraju da zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

“Ovo je opasno.

Javne izjave zvaničnika Republike Srpske, a posebno predsjednika RS-a Dodika i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Stevandića, o zaključcima i planovima za ‘razdruživanje’ RS-a, drugo ima za otcjepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Napominju da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modifikovanom tako da se sastoji od dva eniteta.

“Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kom drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS.

RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u evroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju”, zaključili su iz američke ambasade.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.