Vučić nakon sastanka sa Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskog vijeća: Bit će problema i kod nas…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskog vijeća. Nakon sastanka, Vučić i Mišel su se obratili novinarima na zajedničkoj pres-konferenciji.

Prije sastanka oni su obišli Naučno-tehnološki park na Zvezdari. Vučić je istakao da je posjeta Michela od velikog značaja za budućnost Srbije.

– Zahvalan sam jer je uvijek bio spreman da čuje srpske argumente i što je uvijek imao, ne samo dovoljno vremena i pažnje, već da brže idemo ka EU i svojim ličnim autoritetom činio sve da mi provodimo reforme brže i da neke zemlje razumiju da zapadni Balkan budu dio evropskog kontinenta – rekao je Vučić.

Glad u svijetu

Vučić je rekao da je sa Michelom razgovarao o EU putu Srbije i da je istakao kako je opredijeljenje Srbije na evropskom putu. Predsjednik Srbije je istakao kako 67 posto ukupnih investicija u Srbiju stiže iz Evropske unije.

Dodao je da su razgovarali i o situaciji u regionu.

– Obećao sam mir i stabilnost i da mogu da računaju na Srbiju – rekao je Vučić. Izjavio je da je bilo riječi i o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je Srbija opredijeljena za dijalog.

Vučić je komentarisao i ideju Michela i Macrona o geopolitičkoj uniji, ističući da je za njega veoma važna i da može da doprinese punopravnom članstvu svih zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, navodeći da vjeruje da pod okriljem takve inicijative zemlje zapadnog Balkana mogu dosta da postignu.

– Kada sam rekao da će biti u svijetu, neki su rekli da sam rekao da će biti gladi u Srbiji. I predsjednik Michel je rekao da će biti gladi u svijetu. Bit će problema i kod nas, naročito sa energentima – rekao je Vučić.

Mišel uputio dvije poruke

Predsjednik Srbije je rekao kako je Michel izrazio želju i očekivanje da se Srbija opredijeli po pitanju sankcija Rusiji zbog napadana Ukrajinu.

Nakon Vučića, medijima se obratio Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća je najavio da će u junu organizovati sastanak 27 lidera EU sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana. Istakao je kako njegova posjeta Srbiji daje pozitivan signal toj zemlji iz Evropske unije.

Govoreći o Evropskog geopolitičkoj zajednici, Mišel je rekao da ima dvije poruke.

– Mislim da bi to trebalo da bude zajednički prioritet i da razgovaramo sa 27 zemalja i liderima zapadnog Balkana kako možemo da napredujemo.

Važno je da postoji politički format odmah.

Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan, to bi bio prioritet, da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili u koštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo – rekao je.

Predsjednik Evropskog vijeća sutra i prekosutra boravit će u Bosni i Hercegovini.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.