Vučić s njemačkom ministricom odbrane o BiH: Kada se govori o teritorijalnom integritetu, zamolio bih vas da malo uđete u naše cipele. 1999. godine”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht nakon razgovora obratili su se medijima u Palati Srbija.

– Imali smo otvorene i iskrene razgovore. Njemačka ima želju da se približimo Evropskoj uniji. To su dobri i važni signali.

Njemačka je veoma važan partner, prije osam godina bila je četvrti, danas je najvažniji, razmjena je na nivo 7, 5 milijardi eura – kazao je Vučić, prenose Novosti.rs

Što se tiče saradnje u oblasti odbrane, razgovarali su o situaciji u regionu.

– Rekao sam da će Srbija da čuva mir o regionu. Nisam koristio priliku da govorim loše o drugima, bit će jasno ko se služio neistinama.

Mi smo 9. juna 2021. potpisali sporazum, već ove godine ima dosta više aktivnosti – rekao je Vučić.

Mnoge zemlje imaju probleme

– Danas smo govorili i o sukobu u Ukrajini, o pitanju pravne i političke prirode sukoba postigli smo saglasnost, a ministrica mi je na učtiv način prenijela očekivanja o ponašanju Srbije po ovom pitanju.

Govorio sam o stavu Srbije, zahvalio sam se Njemačkoj što su sinoć organizovali susret i sa Kurtijem i što smo mogli da razgovaramo, ma kakav taj razgovor bio – kazao je Vučić.

On se zahvalio na pažnji njemačkim sagovornicima u prethodna dva dana i njemačkoj ministrici na posjeti Srbiji.

– Uvijek je dobrodošla, a ja ću sutra u 18 sati odavde govoriti o svemu što nas čeka. Iako imamo stabilne finansije, moramo da vidimo šta ćemo sa podrškom jer vidimo da mnoge zemlje imaju probleme.

Zato su nam važni česti i odgovorni razgovori sa njemačkim partnerima – kaže Vučić.

Ministrica Lambreht je istakla da rat na prostoru Evrope niko nije očekivao.

– Njemačka je iskren partner Srbije na evropskom putu.

Važna nam je stabilnost na zapadnom Balkanu. Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula da Srbija jasno podržva teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – rekla je ministarka Lambreht.

Kompromisno rješenje

– Ja sam mnogo puta govorio o teritorijalnom integritetu BiH. Kada se govori o teritorijalnom integritetu, zamolio bih vas da malo uđete u naše cipele. 1999. godine nikoga nije interesovao teritorijalni integritet Srbije.

Svi kojima su puna usta teritorijalnog integriteta, zaboravljaju na Rezoluciju 1244. Molim vas za samo malo poštovanja prema zemlji u kojoj je ubijeno 82 djece.

Mora da se pronađe kompromisno rješenje, a ne rješenje koje će biti nametnuto.

Pred Srbijom su teška vremena, vjerujem da ćemo uspjeti da ostanemo i opstanemo i budemo pouzdan partner. Da se pridržavamo međunarodnog prava.

Molim vas da jednoj suverenoj zemlji dozvolite da ima pravo da iskaže svoje rezerve prema određenim pitanjima. Nemojte da nam branite da imamo pravo na sopstveni stav i mišljenje – kazao je Vučić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.