Washington je rekao svoje: Amerikanci poslali poruku Srbiji i stali u zaštitu zemalja koje su zabranile prelet!

State Department je povodom odluke Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije da ne dozvole prelet aviona ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na putu za Beograd rekao da su one, kao suverene države, “donijele suverene odluke o zračnom prostoru, odražavajući odlučnost Europe da pozove Rusiju da odgovara za napad na Ukrajinu.

Portparol State Departmenta Ned Price rekao je na konferenciji za novinare da su Sjedinjene Države pozvale “Srbiju da se usredotoči na svoj cilj članstva u Europskoj uniji, uključujući usklađivanje svoje vanjske i sigurnosne politike s ostatkom Europe”, prenose srbijanski mediji.

“Stalno pozivamo Srbiju da poduzme korake za napredak na europskom putu, uključujući diverzifikaciju izvora energije, smanjenje energetske ovisnosti o Ruskoj Federaciji i usklađivanje vanjske i sigurnosne politike s Europskom unijom. I dalje želimo biti partner Srbiji i pomoći joj u naporima da dugoročno ojača energetsku sigurnost”, rekao je Price.

Na pitanje kako će SAD i NATO zaštititi Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku od ruskih prijetnji nakon što su zabranile prelet aviona, Price je odgovorio da su “sve tri zemlje članice NATO-a, a obveza prema članku 5. u odnosu na sve tri je obavezujuća”.

Podsjetimo, Crna Gora se pridružila Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji u namjeri da onemogući prelet avionu u kojem je Sergej Lavrov, a koji je trebalo jučer da doputuje u Beograd.

Ruski ministar vanjskih poslova nije došao u Beograd nakon što su upravo Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zabranile prelet njegovom avionu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.