in , , ,

WASHINGTON Profesor Daniel Serwer o izborima u Nikšiću: Vučić gradi de facto “veliku Srbiju”

SPC je jasno uključen

Profesor na washingtonskom Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da, “provođenjem kampanje u Crnoj Gori, BiH i na Kosovu”, pokušava “izgraditi de facto ‘veliku Srbiju’”.

On je za Glas Amerike (VOA), odgovarajući na pitanje “da li će rezultat izbora u Nikšiću ohrabriti predsjednika Srbije da i dalje bude uključen u dešavanja u Crnoj Gori’”, rekao da “Vučić smatra da provodi veoma uspješnu kampanju u Crnoj Gori, kao i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu”.

SPC je jasno uključen

“Vučić pokušava izgraditi de facto ‘veliku Srbiju’, koju su Milošević i Dobrica Ćosić željeli. To je srpski program, modernizovan za današnji Balkan”, tvrdi Serwer, poznat kao veliki kritičar srpskih vlasti, prenio je Tanjug.

Na pitanje VOA “da li i dalje vidi snažan utjecaj SPC-a na političkoj sceni”, Serwer je odgovorio da “misli da je utjecaj Srpske pravoslavne crkve prilično snažan”.

“I ona se toga ne stidi. Jasno je uključena. Definitivno je na jednoj strani političke jednačine, smatra Serwer.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Crni dan u BiH, porodični zločini zaprepastili javnost: Muž teško ranio suprugu, unuk ubio djeda, a nanu teško povrijedio!

Ugledni američki novinar Peter Maass: “Nominacija za Oscara filma Quo vadis, Aida? čin pravde nakon sramotne “Nobelove nagrade” negatoru genocida!”