Zabilježeno je nešto veoma neubičajeno u Hrvatskoj, prizor kakav se ne viđa često: Kod Kornata snimljen veliki sjeverni kit dug 15 metara

U subotu oko 15 sati moreplovac Darko Turčinov je snimio kita između Murtera i Opata koji je ulaz u Kornate u Hrvatskoj.

“Dug je oko 15 metara i dugo je kružio oko nas. Cijeli život sam na moru, ali nikad kita tu nisam vidio. Vidio sam ga u oceanima. Nikad između Murtera i Opata”, rekao je za 24sata Turčinov.

Dr. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu kazao je kako se vrlo vjerojatno radi o velikom sjevernom kitu.

“Najvjerojatnije se radi o velikom sjevernom kitu. Svakih par godina zna biti viđen u Jadranu, ali je stalni stanovnik Sredozemlja.

Dakle, ima slučajeva da zalaze i do Jadrana što nije pretjerano čudno, no s druge strane jest s obzirom da nije česti gost”, kazao je Gomerčić.

Veliki sjeverni kit ugrožena je vrsta te je zaštićen zakonom. Njegova prosječna dužina iznosi 20 metara, što je i više nego što ga je procijenio Turčinov.

Videozapis se može pogledati na portalu 24sata.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.