Zabrinuti zbog BiH, zastupnici Evropskog parlamenta pisali Borellu i OHR-u: Upozoravaju da tenzije rastu i da ih proizvodi prije svega Milorad Dodik

Osam zastupnika u Evropskom parlamentu iz različlitih stranaka uputilo je dramatično pismo šefu vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Josepu Borrelu te visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu pozivajući ih da konačno reaguju i zaustave Milorada Dodika.

U pismu iskazuju veliku zabrinutost zbog posljednjih poteza vlasti u entitetu RS i najave novih aktivnosti na rušenju ustavnog poretka u BiH.

Upozoravaju da tenzije rastu i da ih proizvodi prije svega član Predsjedništva iz RS-a Milorad Dodik, prije svega blokadom državnih institucija te konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog porteka BiH.

Zastupnici strahuju da će takva politika RS-a ugroziti stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu, što može uzrokovati čak i oružane sukobe u nekim područjima.

Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH je direktna prijetnja miru u BiH, naglašava se u pismu.

Naglašavaju da se riječ “rat” nikada češće nije spominjala na Balkanu kao zadnjih sedmica i mjeseci – prenosi Klix. Kao jednog od krivaca targetiraju Srbiju, koja je nedavno, na određeni način zaprijetila i NATO-u. Zatupnici u Evropskom parlamentu pozivaju i OHR, ali i vodstvo EU d ahitno reagira i sankcioniše on ekoji narušavaju mir i ruše ustavni poredak.

Pozivaju i EUFOR da održi mir i očuvaju Dejtonski sporazum t eteritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew).

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.