Zabrinuti zbog BiH, zastupnici Evropskog parlamenta pisali Borellu i OHR-u: Upozoravaju da tenzije rastu i da ih proizvodi prije svega Milorad Dodik

Globus Posljednje Vijesti

Osam zastupnika u Evropskom parlamentu iz različlitih stranaka uputilo je dramatično pismo šefu vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Josepu Borrelu te visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu pozivajući ih da konačno reaguju i zaustave Milorada Dodika.

U pismu iskazuju veliku zabrinutost zbog posljednjih poteza vlasti u entitetu RS i najave novih aktivnosti na rušenju ustavnog poretka u BiH.

Upozoravaju da tenzije rastu i da ih proizvodi prije svega član Predsjedništva iz RS-a Milorad Dodik, prije svega blokadom državnih institucija te konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog porteka BiH.

Zastupnici strahuju da će takva politika RS-a ugroziti stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu, što može uzrokovati čak i oružane sukobe u nekim područjima.

Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH je direktna prijetnja miru u BiH, naglašava se u pismu.

Naglašavaju da se riječ “rat” nikada češće nije spominjala na Balkanu kao zadnjih sedmica i mjeseci – prenosi Klix. Kao jednog od krivaca targetiraju Srbiju, koja je nedavno, na određeni način zaprijetila i NATO-u. Zatupnici u Evropskom parlamentu pozivaju i OHR, ali i vodstvo EU d ahitno reagira i sankcioniše on ekoji narušavaju mir i ruše ustavni poredak.

Pozivaju i EUFOR da održi mir i očuvaju Dejtonski sporazum t eteritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew).

Leave your vote