Zaglušujuća buka na nebu iznad Banja Luke: Američki vojni avioni preletjeli grad na Vrbasu?

Američki avioni preletjeli su nebo iznad Banja Luke, javio je u ponedjeljak RTRS. Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je danas oko 17 sati zvuk preleta aviona iznad Banja Luke, a objavljen je i snimak ove situacije.

Naime, kako se može čuti u videozapisu, veoma glasan zvuk prolomio se nebom iznad Banje Luke.

Najvjerovatnije se radi o američkom avionu KC -135 Stratotanker za nadopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije i u toku dana je kružio iznad Bosne i Hercegovine.

Kako se može vidjeti na snimku Flightradar24, avion KC -135 Stratotanker je kružio iznad nekoliko gradova u BiH, da bi potom preletio iznad Banje Luke i nakon toga napustio zračni prostor Bosne i Hercegovine.

Dva lovca F-16, “borbeni sokolovi”, Američkog vazduhoplovstva letjeli su danas iznad Brčkog i Tuzle u okviru obuke kontrole napada Oružanih snaga BiH i Vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Bio je tu i treći avion, koji je lovcima dopunio gorivo.

Na Flight radaru nisu se mogli vidjeti lovci F16, ali jeste Stratotanker koji je bombarderima natankao gorivo.

On je poletio iz Engleske, kružio je na potezu od Teslića preko Kotor Varoša, Krupe na Vrbasu sve do Sanskog Mosta, gdje je pravio okret i vraćao se od Petrovca prema Mrkonjiću.

Kako je prenio RTRS, iz Republike Srpske poruka da je ovo “klasična provokacija uoči Dana Republike Srpske” što je “potvrđeno” iz Ambasade SAD-a u Sarajevu iz koje su danas naveli da ovi preleti pokazuju posvećenost SAD-a teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti.

Kao što je ranije saopćila američka ambasada u BiH dva lovca F-16, “borbeni sokolovi,” Američkog vazduhoplovstva izvest će bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog danas, 08. januara u poslijepodnevnim satima.

Pogledajte snimak koji je objavio Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.