Zahiragić se obrušio na Konakovića i poručio da govori neistine: Ne piše sve na Wikipediji

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDA Haris Zahiragić reagovao je nakon što je predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković usporedio imenovanje Vlade FBiH sa imenovanjem Vlade Republike Hrvatske. Kako je rekao Zahiragić u objavi naslovljenoj “Konakoviću, ne piše baš sve na Wikipediji”, Hrvatska ima građanski ustav gdje većina u jednodomnom parlamentu imenuje vladu, a predsjednik države samo povjerava mandat za sastav vlade osobi koja ima najveće šanse za okupljanje većinu (uglavnom na osnovu potpisa koji dokazuju većinu).

“Ako već pokušavate povlačiti paralele između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, zašto je mandat za sastav Vijeća Ministara dobila Borjana Krišto, kada stranka koja je delegirala nije pobijedila na izborima? Zašto niste formirali Vijeće Ministara prostom većinom u Predstavničkom domu, bez SNSD-a recimo?
Zato što je naše ustavno uređenje mnogo kompleksnije, jer imamo dva doma Parlamenta, jer pored opšte imamo i entitetsku većinu u Predstavničkom domu PSBiH, jer imamo Dom naroda PSBIH”, napisao je Zahiragić.

Kada je Vlada Federacije u pitanju, dodaje on, do posljednjih Schmidtovih amandmana, ona je bila utemeljena na polupredsjedničkom sistemu, gdje Predsjednik FBiH uz saglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu FBiH, a većina u Predstavničkom domu je samo potvrđuje.

“Predsjednik i potpredsjednici se biraju u Parlamentu, te oni odražavaju volju klubova naroda i opšte većine. Suspenzijom Ustava FBIH, glas Bošnjaka Refika Lende nuliran je, te su Vladu imenovali Hrvatica Lidija Bradara, Srbin Igor Stojanović i Njemac Christian Schmidt.

Ukoliko tvrdite da je u FBiH većina u Predstavničkom domu važnija od rukovodstva FBiH, zašto niste imenovali Vladu bez HDZ i SDA recimo – postojala je i takvu većina u Predstavničkom domu?”, dodaje Zahiragić.

Kada smo kod “Schmidtovih izmjena” i tvrdnje da su one dugoročne, to je još jedna dobro upakovana neistina koju ste iznijeli.

“Dugoročni su oni amandmani iz izborne noći, koji su omogućili HDZ-u trajnu kontrolu važnog kluba Hrvata a samim tim i poziciju u Vladi uprkos većini u Predstavničkom domu. Dugoročni su i posljednji amandmani koje je donio isti dan kada je suspendovao Ustav i Bošnjake na 24 sata, samo zato jer ih niste ni pokušali promijeniti”, naglašava on.

Međutim, kako ističe Zahiragić, suspenzija Bošnjaka je bila jednokratna, kao i mogućnost imenovanja Vlade 2:1 uz potvrdu većina u Predstavničkom domu.

“Jer prema novom rješenju može biti 2:1 nakon što 3:0 ne uspije, ali je potrebna ne samo većina u Predstavničkom domu, nego i većina u Domu naroda – pri čemu ne smije biti 3/5 kluba jednog od naroda protiv, što je brojka koju je trajno omogućio HDZ-u prvim amandmanima u izbornoj noći.

Da je to propisao za slučaj imenovanja Nišićeve Vlade, nakon suspenzije Bošnjaka – Lendinog glasa, 3/5 kluba Bošnjaka bi bile protiv, pa ta Vlada uprkos suspenziji Ustava i Bošnjaka ne bi prošla.

Dakle, suspenzija Ustava je bila jednokratna na 24 sata s ciljem suspenzije Bošnjaka, a Schmidtovi amandmani su trajni jer ih vi niste ni pokušali promijeniti i oni kao takvi nisu dobri za demokratiju, za građanski princip i omogućavaju manjini da vlada nad većinom u FBiH, tj Zagrebu da vlada Sarajevom”, istakao je Zahiragić.

Što je najgore, zaključuje Zahiragić, o političkoj kulturi Milanovića piše čovjek čija je stranka, zajedno sa strankom penzionera u koaliciji, osvojila svega 3 direktna i 4 kompenzacijska mandata od 98 i kao takva nametnuta da “lideriše procesima”

“I da, ma koliko pisali, izdali ste Bošnjake i našu ustavnu poziciju i ostat ćete zauvijek upamćeni kao takvi. Drži se odbrane kartela i napada na novinare, iako ti i to loše ide, ipak ti ide bolje od ustavnopravne teorije.

Nažalost, ide ti bolje i od lobiranja za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, jer umjesto da si kao Ministar vanjskih poslova u New Yorku posljednjih mjesec dana, ti si na Facebooku i svaki dan pišeš statuse koji nemaju veze sa tvojom veoma odgovornom funkcijom”, napisao je Zahiragić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.