Zamjenik podsekretara State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar: “Kritike Schmidtovih promjena Izbornog zakona su pogrešna procjena”

Zamjenik podsekretara State Departmenta za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u intervjuu za Glas Amerike izjavio je kako Washington u potpunosti podržava visokog predstavnika Christiana Schmidta i odluke koje on donosi, a tiču se izmjena izbornog zakona u BiH.

Na pitanje kako bi odgovorio na nezadovoljstvo u BiH, naročito među Bošnjacima, odlukama visokog predstavnika, Escobar je pojasnio kako su Schmidtovi postupci ispravni.

“Visoki predstavnik je važan dio Dejtonskog sporazuma i mi ga podržavamo. Mi također podržavamo upotrebu Bonskih ovlasti tamo gdje je to odgovarajuće, a u ovom slučaju to jest bio odgovarajući potez.

Visoki predstavnik je tim želio učiniti vjerovatnijim formiranje Vlade Federacije BiH, vlade koja će biti u stanju da popuni prazna mjesta u Ustavnom sudu, a uz to i da se osigura da se izbori održe u atmosferi kredibiliteta, povjerenja.

Nismo još stigli do potpunog kredibiliteta, jer je bilo dosta nepravilnosti tijekom izbora, ali smo zahvaljujući djelomično ovoj njegovoj odluci i izbornoj transparentnosti, i otkrili veći dio spomenutih nepravilnosti.

Smatram da su svi potezi koje je Schmidt povukao u posljednjih šest mjeseci vodili funkcionalnijoj vladi, i Federacije i države”, rekao je Escobar za Glas Amerike.

Pojasnio je i kako su kritike Islamske zajednice o izbornom zakonu pogrešna procjena.

“Apsolutno. Visoki predstavnik je zapravo povećao broj poslaničkih mjesta u Domu naroda, što znači da svaka grupa ima više predstavnika, uključujući i one koji ne pripadaju ni jednom od tri konstitutivna naroda.

Visoki predstavnik je odlukom u stvari kreirao dodatni prostor da se čuje više glasova, i takva odluka nosi beneficije za svakog.

Zato kažem da mene ove kritike zaista zbunjuju, posebno kritike onih koji kažu da je ovo urađeno da kao usluga jednima ili drugima. Povećan je broj predstavnika i to je jednostavno pozitivna promjena”, poručio je američki zvaničnik.

Osvrnuo se i na moguće osporavanje Schmidtovih odluka pred Ustavnim sudom BiH.

“Zaista ne vidim zašto bi odluku Ustavni sud proglasio nevalidnom ili neustavnom. Ipak, moram vidjeti šta će Sud reći, kako bismo odlučili hoćemo li podršku nastaviti ili ne.

Mi vjerujemo, moram ponoviti, da je odluka Visokog predstavnika dobra za cijelu BiH”, ističe Escobar.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.