Zastašujuće nevrijeme u bh. susjedstvu: “Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve”

Olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je u srijedu čak pet županija u susjednoj Hrvatskoj, izvijestilo je noćas Ravnateljstvo civilne zaštite ove zemlje, po čijim su podacima zaprimljene dojave o oštećenim krovovima, srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima.

U popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo dijelove Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, a u večernjim satima i Sisačko-moslavačku županiju, objavilo je Civilna zaštita Hrvatske na svojim internetskim stranicama.

Županijski centri 112 zaprimili su dojave o oštećenim krovovima, oštećenim limovima i crepovima na gospodarskim objektima te dojave o srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima.

Nevrijeme je zahvatilo Hum na Sutli, Varaždin, Veliki i Mali Bukovec, Petrijanec, Vinicu, Donja Voća, Sveti Đurđ, Mursko Središće, Prelog, Malu Suboticu, Orehovicu, Sveti Martin na Muri, Svetu Marija, Donju Dubravu, Gredu Sela i Odru Sisačku.

Nevrijeme je zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više općina i gradova u Varaždinskoj te dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Krapinsko-zagorski, varaždinski i međimurski župani najavili su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

“Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve.

Uništena je gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća”, izjavio je Stričak koji je najavio procjenu šteta te proglašenje elementarne nepogode. “Kad se vidi koliko su plastenici uništeni, sreća je da nije bilo ozlijeđenih”, dodao je Stričak.

U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli. Župan Željko Kolar izjavio je da je teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna – prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je tuča zahvatila uz Sutlu, uz Sloveniju totalna.

Štete su nastale i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO.

Načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takve tuče na tom području. “Vatrogasci pokušavaju zatvorit rupe na krovovima.

Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti”, rekao je Načelnik Općine Hum na Sutli.

Nevrijeme je pogodilo i dio Međimurske županije čiji je župan Matija Posavec rekao da je u pojedinim mjestima padala tuča veličine oraha.

Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjaju srušena stabla na cestama – javlja N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.