Zašto Wizz air želi Tuzlu, a ne želi Sarajevo? Stiglo je pojašnjenje sa sarajevskog aerodoroma…

Dok Wizz air u Sarajevu ukida linije, u Tuzli otvara nove. Šta će to značiti za putnike? Postajemo li sve više izolirani od svijeta pitali su novinari televizije N1 Vedranu Vikić, direktoricu Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu,

Dževada Halilčevića, direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla, ali i travel influencerice – Naidu Ajanović iz Sarajeva i Željka Kočić iz Banja Luke.

Vijest da Wizz Air ukida letove iz Sarajeva pogodila je dobar dio putnika koji su sa ovom kompanijom navikli letjeti iz Sarajeva.

Najprije je prošli mjesec otkazano 20 ruta, sada najava ukidanja veze sa Londonom, jedina preostala veza je sa Abu Dhabijem.

Direktorica Sektora aerodromskih usluga na sarajevskom aerodrom pojašnjava da oni nisu mijenjali komercijalne uslove ugovora za Wizz air.

Oni su u ovoj godini ukinuli devet baza – pa odluka za Sarajevo ne treba iznenađivati.

U Tuzli su oni, pak, otvorili nove linije, a od novembra ove godine ovaj aerodrom je dobio i linije za Ryanair.

“Naši putnici su zadovoljni, imamo jako niske cijene karata za putovanje”, govori direktor ovog aerodroma, dok pojašnjava kako Wizz air iz ovog grada operira na 14 lokacija u EU i Ryanair na tri destinacije.

“Oni su imali cijene za neke letove od čak pet eura”, dodao je,

Ipak ističe i važnost unapređenja cestovne strukture od, primjerice, Sarajeva do Tuzle, dodajući da “često let traje duže od puta između ova dva grada”.

Vikić sa sarajevskog aerodoroma je imala i posebno pojašnjenje zbog čega se ova kompanija odlučila zadržati na tuzlanskom.

“Wizz air ima puno veću konkurenicju na sarajevskom aerodromu, koji je u ljetnoj sezoni imao preko 28 aviokompanija. Sad nam je glavni zadatak ga nadomjestimo, raspisan je javni poziv koji je još uvijek aktuelan”, saopštila je.

No, zadatak mogu imati i nadležni, s obzirom da su, kako pojašnjava Vikić, vlade zemalja u okruženju subvencionirale one kompanije koje dovode turiste u zemlju i doprinose frekfentnijem saobraćaju.

Kako su do sada putovali travel influenceri i šta planiraju u budućnosti?

Razgovarali su novinari televizije N1 sa Naidom Ajanović iz Sarajeva i Željkom Kočić iz Banjaluke, koje priznaju da su i ranije najčešće pribjegavale putovanjima iz susjednih zemalja.

“Najčešće sam letila iz Beograda, koji ima dobre konekcije i direktne linije. Iz Sarajeva se to obično oduži na jedno ili dva presjedanja.

U Pariz sam, naprimjer, išla iz Zagreba. Iz Sarajeva bi to mnogo više koštalo”, ispričala je Ajanović, napominjući da putuje i drugim niskobudžetnim kompanijama, no znatna je razlika u odnosu na Wizz air – ‘za jednu kartu Fly Dubajiem, sam mogla povesti šest osoba Wizz airom’, dodala je.

Još jedna zaljubljenica u putovanja Željka Kočić, na njih je najčešće kretala iz Banjaluke ili Beograda.

Obje napominju da moramo početi gajiti drugačiju kulturu putovanja, kao i da cijena leta ne znači nužno i fleksibilnost i lagodnost – naročito ne za one koji putuju sa malom djecom.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.