Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić: Iznenađena sam izjavom da su samo Hrvati za EU, izbor članova Predsjedništva ne može bez Ustava

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji govorila je o evropskom putu BiH i zakonima koji su prioritetni za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Predstavnici stranaka Trojke su prošle sedmice najavili da će ove sedmice radne grupe raditi na tri zakona koji su označeni kao prioritetni na bh. putu ka EU integracijama. Riječ je o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i Zakonu o sudovima, te izmjenama Izbornog zakona, koje je Čović samoinicijativno uvrstio u prioritete.

“Jučer se u dvije smjene radilo u radnim grupama, u tom smislu da postoji napredak, ako ništa, postoji volja da se u posljednjim minutama ulože napori za usvajanje ovih zakona. Što se nas tiče, ti zakoni bi davno bili usvojeni”, kaže Ćudić.

Na pitanje da li postoji šansa da se do kraja predviđenog roka, odnosno do kraja ovog mjeseca usvoje ove zakoni, Ćudić kaže da je malo skeptična.

“Ja lično mogu biti skeptična ukoliko nismo do sada imali podršku. Učinit ćemo i uložiti i političke i ljudske i koalicione napore. Ukoliko se otvore pregovori, relaksirat će se atmosfera u BiH i u lakšoj atmosferi će se otvoriti pitanja koja muče i nas i koalicione partnere. Počeli smo slati prave signale, presporo za moju procjenu, ali smo počeli. Do sada zakoni usvojeni uz podršku opozicije, što znači da su svi opredijeljeni za evropski put BiH. U ovoj sedmici moramo pokazati odgovornost, opredijeljenost. Pozitivno je to što su jučer otvoreni pregovori sa Frontexom”, ocjenjuje ona.

Ćudić dodaje i to da je situacija na globalnom nivou vrlo delikatna i da BiH mora iskoristiti sada ovaj trenutak da otvori pregovore sa EU.

“Nalazimo se u jednom globalno vrlo delikatnom momentu, vrlo zabrinjavajuće vijesti, Trump govori protiv NATO-a. BiH ne može priuštiti da ostane sama, pored Kosova jedina zemlja koja nije otvorila pregovore sa EU u regionu. Situacija je delikatna. Ne želim reći da je zadnji voz, idu izbori u EU parlamentu pitanje je ko će se onda okretati za BiH”, smatra Ćudić.

“Trojka je imala primjedbe kod zakona o sprečavanju sukoba interesa”

Navela je da će iduća sjednica Doma naroda biti održana 28. februara te da će se tada odlučivati o sprečavanju pranja novca. Međutim, ukoliko bude potrebe za hitnim zasjedanjem, spremni su zakazati i sjednicu ranije.

Što se tiče zakona o sprečavanju sukoba interesa, Ćudić kaže da je za Našu stranku ovaj zakon najmanje upitan i diskutabilan i spremni su ga usvojiti u najoštrijoj verziji.

“Prioritetno da se zakon usvoji ako treba i u najoštrijoj verziji. Bilo je primjedbi iz stranaka Trojke koji su na tehničke stvari imali primjedbe, ali ušli su u jedan korektan pregovarački proces. Stvari su usaglašene sada i sada imamo određene primjedbe oko izbora komisije, etničke strukture”, dodaje ona.

Kod Zakona u sudovima, Ćudić kaže da je stvar o praktičnosti. Nadležnosti uopšte nisu na stolu, već je riječ o funkcionalnosti pravosuđa. Nadležnosti neće biti umanjene, kaže, već jasnije precizirane.

Potom se osvrnula na jučerašnju izjavu lidera HDZ-a Dragana Čovića.

“Iznenađena sam da je čelnik HDZ-a jučer izjavio da su jedino Hrvati posvećeni evropskom putu. Ako je to tako – evo izazova, dajte ove sedmice da hitno izglasamo zakon o sprečavanju sukoba interesa. Više primjedbi je dolazilo od predsjedavajuće Vijeća ministara, nego od predstavnika iz RS-a. Ukoliko ne otvorimo pregovore, imat ćemo vremena za blokiranje i upiranje prstom”, kaže državna zastupnica Naše stranke.

O Izbornom zakonu

Ukoliko ne bude dogovora kod lokacije i toga da li je Trojka spremna “popustiti”, Ćudić kaže da se u BiH u većini slučajeva niko ne vodi logikom.

Iako nije označen kao prioritet kod otvaranja pregovora sa EU, jedan od zakona o kojem se mnogo priča jeste Izborni zakon. Ćudić kaže da visoki predstavnik treba reagovati ukoliko se pokaže da se ne može doći do dogovora.

“Ako ne postoji dogovor, visoki predstavnik treba nametnuti. Ali bi poruka bila dobra da se ništa ne nameće već da postoji dogovor. Fascinira me ova polemika oko izbora članova Predsjedništva, ne može se mijenjati bez izmjena Ustava”, kazala je Ćudić tokom svog gostovanja u jutarnjem programu Federalne TV.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.