Zastupnica njemačkog Bundestaga Jasmina Hostert uputila jasne i nedvosmislene poruke nakon susreta s Denisom Bećirovićem: “Da rezultati predstojećih izbora budu uvod u izgradnju BiH kao države za sve njene ljude u kojoj više neće postojati podjele i diskriminacija”

Kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović danas je u Sarajevu razgovarao sa zastupnicom u njemačkom Bundestagu Jasminom Hostert.

U srdačnom i prijateljskom susretu sagovornici su razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

Poseban akcenat je stavljen na negativne efekte ruske agresije na Ukrajinu, te zajednički odgovor progresivnih snaga.

Istakavši svoju ličnu i punu podršku SPD-a Njemačke Denisu Bećiroviću u izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Hostert je iskazala želju da rezultati predstojećih izbora budu uvod u izgradnju Bosne i Hercegovine kao države za sve njene ljude u kojoj više neće postojati podjele i diskriminacija.

„Izbor Denisa Bećirovića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jedan od važnih koraka u tom pravcu“, naglasila je Hostert.

Bećirović je istaknuo da ruska agresija na Ukrajinu, kao i na druge dijelove Evrope, ima značajan efekat i na Bosnu i Hercegovinu, tim prije što postoji značajan broj političara i političkih projekata koji, što otvoreno, što skriveno podržavaju ruske retrogradne politike koje dijalog i dogovor žele zamijeniti silom i sukobom.

U tom kontekstu je istaknuo spremnost da, kao i do sada, stvari naziva pravim imenom, jasno adresira odgovorne, te se odlučno i čvrsto suprotstavi ruskom uticaju i ruskim igračima u Bosni i Hercegovni.

Govoreći o pokušajima nametanja izbornog zakona Bećirović je još jednom ponovio svoj jasan stav da nikada neće pristati na reformu izbornog zakonodavstva po mjeri i željama HDZ-a i Dragana Čovića, te da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu onaj koji vodi u Evropsku uniju i NATO, a tamo se može stići samo ako Bosna i Hercegovina bude država u kojoj svi ljudi imaju jednaka prava.

Jasmina Hostert je iskazala svoju suglasnost sa Bećirovićevim stavovima, te istaknula da nacionalističke snage blokiraju Bosnu i Hercegovinu da postane država jednakih građana i kao takva i članica Evropske unije.

Poredivši principe koji se nude u Bosni i Hercegovini i brojne postojeće diskriminacije sa sistemom zapadnih zemalja, pa i Njemačke odakle dolazi, zastupnica Hostert je ustvrdila da ono što se pokušava nametnuti u Bosni i Hercegovini nije moguće u progresivnim državama Evropske unije i da u takvim okolnostima ni ona u Njemačkoj ne bi mogla biti izabrana.

Hostert je naglasila da progresivna Evropa želi da vidi Bosnu i Hercegovinu u kojoj vrijedi isti sistem vrijednosti kao i u zemljama zapadne demokratije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.