Zastupnica u NSRS Begija Smajić posve otvoreno: Dodik zamajava svoje sljedbenike kako je bh. entitet RS međunarodni subjekat!

Za ponedjeljak, 6. juna, zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske s jednom tačkom dnevnog reda “Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkoj i bezbjedonosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske”.

Tim povodom zastupnica Stranke za BiH u NS RS Begija Smajić saopćila je da vlasti u RS nastavljaju sa “besmislenim trošenjem i sredstava i vremena raspravljajući o temama koje nisu u ingerenciji entiteta, nego države”.

“Mjesto za smislenu raspravu o međunarodnim odnosima jeste u Predsjedništvu BiH koje je po Ustavu zaduženo za vođenje međunarodnih odnosa. Milorad Dodik koji je član tog istog Predsjedništva godinama zamajava svoje sljedbenike kako je bh. entitet RS međunarodni subjekat.

U isto vrijeme se poziva na poštivanje Ustava BiH kada se prepadne dodatnih sankcija”, kazala je Smajić.

Ističe da je slična stvar sa bezbjednošću ili sigurnošću. Na državnom nivou, kaže, postoji Ministarstvo sigurnosti ili bezbjednosti koje je u sastavu Vijeća ministara koje vodi član SNSD-a Zoran Tegeltija. Entiteti, kako navodi, imaju ministarstva unutrašnjih poslova jer se entiteti time bave, uz koordinaciju sa vrha države.

“Suprotno ovome predložila bih raspravu o temi obmana građana od strane aktuelne vlasti po raznim pitanjima (ustavne ingerencije entiteta, tihi povratak u državne institucije itd.), konstantna proizvodnja međunacionalne mržnje, javni antisemitizam i islamofobija koju promoviše Dodik, razlog iseljavanja stotina hiljada mladih ljudi itd. Sve to se dešava za vrijeme dvodecenijske vladavine Milorada Dodika”, napisala je u današnjem saopćenju Smajić.

Podsjećamo, Smajić je nedavno na sjednicu Narodne Skupštine bosanskohercegovačkog entiteta RS došla je sa bijelom trakom oko ruke. Na taj način je odala počast svim ubijenim na području Prijedora, njih 3.176, javlja Anadolu Agency (AA).

Simboličnim stavljanjem bijele trake na ruku podsjetila je na maj 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke.

Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

“Najradije bi zbog tuge koju danas osjećam šutjela, ali mi ne da Velid Softić da šutim. On nije bio ni progovorio kad su ga ubili, imao je samo tri mjeseca.

Ne daju mi ni ostalih 101 ubijeno dijete Prijedora nesrpske nacionalnosti, Bošnjaka i Hrvata, ne smijem da šutim ni zbog 266 ubijenih žena i djevojčica“, kazala je tada Smajić za Anadolu Agency (AA).

Zastupnica Stranke za BiH je ovim hrabrim činom pokazala da ima suosjećajnost i odgovornost za zločine u Prijedoru, te da ljude poput nje, ma koliko neki htjeli, u borbi za istinu i pravdu, neće ušutjeti.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.