Zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH Milan Dunović nije se libio javno prozvati: “Vijeće ministara nezakonito, ministri nisu prošli sigurnosne provjere”

Milan Dunović (DF), potpredsjednik FBiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je da imenovanje Vijeća ministara BiH nezakonito jer ministri nisu prošli sigurnosne provjere. Kaže da je ovo pitanje postavio i predsjedavajućoj Vijeća Ministara BiH Borjani Krišto (HDZ BiH), ali da nije dobio konkretan odgovor.

“Ministri sigurnosti i odbrane BiH, da bi dobili pristupe tajnim podacima, moraju imati provjeru. I Zakon o zaštiti tajnih podataka to kaže, da treba izvršiti provjeru prije imenovanja. Izdaje se certifikat i dozvola za tajne podatke.

Tu dozvolu moraju imati ministri sigurnosti i odbrane. Kada su Nenada Nešića pitali, rekao je ‘sada ćemo to uraditi.’

Taj certifikat se dobija prije imenovanja. To znači da je nezakonito izabrano Vijeće ministara BiH. Šta će se desiti ako oba ministra ne prođu provjeru?“, pita se Dunović – prenosi N1.

Dodao je da između ostalog da je jedno pitanje u sigurnosnim provjerama, možete li dokazati lojalnost državi?

“Nešić kaže da mu BiH ništa ne znači. Kada ne poštujete zakon to je krivično djelo. Zakon definiše da nadređeni treba da izvrši provjeru. Predsjedavajuća je trebala to zatražiti ranije. Ja sam postavio pitanje i dobio neadvekatan odgovor”, rekao je Dunović.

Kaže kako će ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP) na narednoj sjednici Vijeća ministara imenovati direktora OSA-e.

“Kako će to uraditi kad ni on nije prošao sigurnosne provjere. OSA-i treba nekoliko mjeseci da to uradi za nekoga ko preuzima poziciju direktora.”

“Schmidt nije ništa deblokirao”

Komentarisao je nametnutne izmjene Izbornog zakona od visokog predstavnika Chstistiana Schmidta i da one nisu deblokirale uspostavljanje federalne vlade.

“Begić Zlatan nije prošao provjeru CIK-a kao kandidat za potpredsjednik FBiH iz reda Ostalih. Očito je kriv što je Ostali. Onaj ko je kriv za to je visoki predstavnik. Imali smo uređenje takvo da je građanima koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni ne mogu biti kandidati.

Schmidt je propustio priliku da uskladi Ustav sa presudama Komšić i Zornić. Ovom kandidaturom je dokazano da Schmidt nije deblokirao ništa. To je Schmidt mogao riješiti, ali mu ne dozvoljava HDZ“, kaže Dunović.

Komentirajući da li stabilna većina na državnom nivou, rekao je kako je to sada nebitno zato što SNSD i Dodik imaju četiri delegata u državnom Domu naroda i pravo veta i blokiranja procesa.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.