Zastupnik DF-a u Parlamentu BiH Milan Dunović se obrušio: “Trojka je kapitulirala, država nije njeno vlasništvo da bi je prodavala”

Zastupnik DF u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović oglasio se povodom održanog sastanka vladajućih stranaka u Istočnom Sarajevu. Inače, nakon sastanka državne koalicije u Istočnom Sarajevu lider SDP-a Nermin Nikšić je istakao da mu je žao što je zaustavljen početni zamah koji je napravljen.

“Danas su Nikšić, Konaković i Kojović kapitulirali.

I ne postoji više ništa što oni mogu objasniti, a da im iko povjeruje. Država nije vaše vlasništvo, pa je ne možete ni prodavati.

To ste do sada trebali shvatiti. Niste vi ni trojka, vi ste čista nula”, kazao je Dunović.

Kako su objasnili predstavnici vladajućih stranaka, u parlamentarnu proceduru će do idućeg petka biti upućene izmjene Izbornog zakona BiH.

“Dat ćemo sve od sebe da u narednom periodu ponudimo Izborni zakon u parlamentarnu proceduru kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti”, rekao je Nikšić.

To su potvrdili Elmedin Konaković, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Nakon sastanka državne koalicije u Istočnom Sarajevu lider SDP-a Nermin Nikšić je istakao da mu je žao što je zaustavljen početni zamah koji je napravljen.

Rekao je da je nakon otvaranja pregovora proizveden zastoj i blokiran rad parlamenta, kao i Vijeća ministara.

“Ovaj današnji sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da, kako su to rekli i moji prethodnici, se pokušamo vratiti na EU put, da deblokiramo taj, da se okrenemo rješavanju pitanja.

I ono što smo dosad postizali je da zajedničkim dogovorom dođemo do zakonskih rješenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta”, rekao je Nikšić.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković nakon današnjeg sastanka Trojke, HDZ-a i SNSD-a rekao je da treba učiniti maksimum da se dođe do dokumenta o Izbornom zakonu koji bi bio produkt domaćih političara.

Konaković je na početku izlaganja rekao da ono što kaže Nermin Nikšić, koji se obratio javnosti prije njega, da uvijek treba smatrati zvaničnim stavom Trojke. Predsjednik SDP-a je tako kazao da će u Parlamentu BiH biti upućen Izborni zakon, koji će biti dogovor lokalnih vlasti.

Konaković je kazao također da su imali jako težak sastanak.

“Nimalo lagan, mi još uvijek imamo suprotne stavove po različitim pitanjima. Ali još uvijek imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe ova aktuelna pitanja. Izborni zakon je jedan od najaktuelnijih, ali i druga koja nam stoje na stolu”, kazao je Konaković.

Dodao je da je imaju jako malo vremena i da je sutra sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Na kojoj bi trebalo, na tragu ovih današnjih razgovora, pokušati naći jedan takav zaključak ili rješenje, da učinimo maksimum napora da u nekom kratkom roku, sedam do deset dana, prije raspisivanja izbora imamo dokument koji će biti produkt dogovora domaćih političara”, kazao je Konaković.

Osim toga, rekao je da je danas drugačiji ambijent u Bosni i Hercegovini jer se domaći akteri uspjevaju dogovoriti oko veoma teških pitanja.

“Zaslužili smo tu vrstu nagrade, da se vrijedi dogovarati, zvaničnim stavom Brisela, da BiH ulazi u taj voz koji vodi ka evropskim integracijama”, rekao je Konaković – javio je Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.