Zastupnik iz Sandžaka oštro poručio u Narodnoj skupštini Srbije: “Da li je za vas Ratko Mladić ratni zločinac ili heroj?”

Zastupnik Stranke demokratske stranke Sandžaka Enis Imamović  je na sjednici Narodne skupštine Republike Srbije imao oštar i otvoren nastup.

– Na početku ove sjednice, kao prethodnih godina, predložili smo da se na dnevni red stavi Rezolucija o genocidu u Srebrenici, ona predviđa čitav niz ljudskih koraka kako bi se suprotstavili rastućem fašizmu u ovom društvu. Niste to prihvatili.

Zato danas svoje pitanje temeljim na postojećem krivičnom zakoniku Republike Srbije koji u članu 387. stav 5 zabranjuje negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, po kome će se kazniti svako ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Shodno tome, svoje pitanje upućujem Republičkom javnom tužilaštvu – poručio je s govornice Imamović.

Govorio je i o “čuvanju” murala ratnog zločina Ratka Mladića u Beogradu i napadu na aktiviste za ljudska prava.

– Vi danas u centru Beograda imate taj mural sa slikom osuđenog ratnog zločinca, koji svakodnevno oslikavaju, čuvaju huligani, uz koji i ide tekst “generale, neka je tvojoj majci hvala”. Za šta hvala? Je l’ hvala za genocid!?

Šta radi tužilac dok ministar policije (Aleksandar Vulin, op. a.) negira genocid, veliča ratnog zločinca, pa samim tim i genocid koji je taj zločinac sproveo nad bošnjačkim narodom? Pitam tužilaštvo, da li je za vas Ratko Mladić ratni zločinac ili heroj – upitao je sve u sali Imamović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.