Zastupnik Nikola Grmoja “uništio” HDZ BiH u Hrvatskom saboru: Kažu mi ljudi iz Posavine “ubiše nas naši”

Hrvatsko pitanje i borba za rješavanje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini postala je borba za HDZ-ovske sinekure – izjavio je u hrvatskom Saboru zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

– To je toliko daleko otišlo da su predstavnici Hrvata u institucijama BiH, odnosno predstavnici HDZ-a i njihovih satelita postali ponajveći inicijatori i ideolozi derogiranja ovlasti kantona, kao zadnjih bedema odbrane hrvatske konstitutivnosti u BiH, u korist Federacije i Sarajeva.

Spomenut ću samo izglasavanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Livanjskom kantonu, s kojim se kanton razvlastio od ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, u korist Milorada Dodika i njegovih pulena, izglasavanje odluke o konsitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, po apelaciji Alije Izetbegovića i nametnutih odluka Wolfganga Petritscha, usklađivanje obrazovnog sistema po nalogu protuustavnog Ministarstva obrazovanja FBiH, nastojanja preuzimanja vlasti nad parkom prirode Blidinje od strane Sarajeva itd. – naveo je Grmoja.

Ipak, dodao je, kako bi vidio kako djeluju i u kojem smjeru hrvatska politika u BiH vodi Hrvate, hrvatski premijer Andrej Plenković nije trebao ići dalje od Odžaka, gdje je otvorio most na Savi.

– Odžak se nalazi u Posavskom kantonu, koji je u Domovinskom ratu pretrpio nevjerovatne žrtve, dovoljno je reći da je srpski agresor 1992. potjerao sve Hrvate. Nakon Sporazuma u Daytonu Posavski kanton čine općine Domaljevac-Bosanski Šamac, Orašje i spomenuti Odžak. Nakon rata, Hrvati su se vratili u Odžak u nastojanju življenja od svoga rada. Glavni resurs je poljoprivredno zemljište, no od 2010. to im je onemogućeno, ali ne od Sarajeva ili Banja luke, nego od hrvatske vlasti.

Istakao je da Hrvati u BiH nisu HDZ.

– Moramo pobrisati znak jednakosti između hrvatskog naroda u BiH i HDZ-a koji se pretvorio u odnarođenu kastu koji ne preže ni od toga da trguje sa interesom svoga naroda u Posavini i u cijeloj BiH za potrebe nekih svojih sinekura. “Ubiše nas naši”, kažu mi Hrvati iz Posavine – naveo je između ostalog Grmoja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.