Zastupnik njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović bez imalo ustezanja pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da zasad odustane od korištenja bonskih ovlasti!

Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku i jedan od predlagača nedavne Rezolucije njemačkog parlamenta kojom se snažno podržava Bosna i Hercegovina.

Pozvao je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Nijemca Christiana Schmidta da zasad ne koristi Bonske ovlasti!

„Pozivam visokog predstavnika da odustane od plana za korištenje „bonskih ovlasti” u ovom trenutku, tako blizu izbora u oktobru 2022.“, naveo je Ahmetović.

Ahmetović je tako reagirao je na najave nametanja Izbornog zakona, odnosno ustavne strukture Federacije BiH, koje navodno planira da u narednim danima donese visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt – javlja Radio Sarajevo.

Ahmetović je naveo da do njega stiže „mnogo zabrinjavajućih poruka iz inozemstva“, zbog čega se osvrnuo „na trenutna dešavanja u BiH“.

„Ja sam njemački parlamentarac, ekspert za vanjsku politiku SPD-a i izvjestitelj odgovoran za zapadni Balkan.

No ja sam također građanin Hannovera i uvjereni Europljanin čiji korijeni potječu iz ove regije“, naveo je Ahmetović, te dodao:

„Uvjeren sam u snagu demokracije, snagu Europske unije i snagu (socijalne) pravde. Zato činim sve što mogu, dragi prijatelji, da se ne dogodi ništa što bi produbilo etničku podjelu u Bosni i Hercegovini.

U posljednjoj sedmici zasjedanja u Bundestagu, zastupnici su dali jasan glas za demokratsku i europsku Bosnu i Hercegovinu. Nećemo ostaviti državu samu u sadašnjoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti.

Zbog toga pozivam visokog predstavnika da se distancira od plana za korištenje “bonskih ovlasti” u ovom trenutku tako blizu izbora u oktobru 2022.“

Dodao je da ne želi komentirati sadržaj paketa mjera, ali podvukao da „duboke planirane promjene treba razraditi s demokratski legitimiranim institucijama i proeuropskim snagama“ u BiH.

„Svi njemački think tankovi, većina naučnika i mnogi međunarodni stručnjaci savjetuju da se neke od promjena o kojima se raspravljalo – ne suprotstavljaju.

Tražim od SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i OHR-a da poslušaju te glasove i dopuste im da utječu na odluke.

Sada je historijski trenutak da se pokaže snaga i utre put boljoj Bosni i Hercegovini“, naglasio je i zaključio:

„Nemojmo se baviti sudbinama ljudi iza zatvorenih vrata. Ovo što se sada događa u BiH, mi sami – sada govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada (!) ne bismo dopustili u našoj zemlji.
Ovaj standard moramo primijeniti kada je u pitanju sudbina drugih.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.