Zastupnik njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović žustro reagovao nakon nametanja Christiana Schmidta: “Sudbonosni dan za Bosnu i Hercegovinu”

Visoki predstavnik Christian Schmidt jučer, 27. aprila, donio je odluku kojom je odblokirao proces formiranja Federalne vlade. Omogućio je tako da Federalni parlament danas održi sjednicu na kojoj će potvrditi premijera (Nermin Nikšić, SDP) i nove ministre/ice u Vladi, no ovaj potez naišao je na žestoke kritike iz tabora koji se priklanja Stranci demokratske akcije (SDA) i Demokratskoj fronti (DF).

U međuvremenu, stižu brojne reakcije i iz međunarodnih krugova. Nakon što se oglasio američki državni sekretar Antony Blinken, stigla je i izjava Adisa Ahmetovića, zastupnika njemačkog Bundestaga, i to pod naslovom “Sudbonosni dan za BiH”.

Njegovu poruku objavljujemo u cijelosti:

“U proteklih šest mjeseci ustav u Bosni i Hercegovini je više puta mijenjan višom silom, od strane visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta. Jučerašnja odluka visokog predstavnika jedna je u nizu ozbiljnih intervencija u najviše dobro demokracije.

Za tako mladu demokraciju kakva je BiH, ovakva djelovanja imaju duboke i dugoročne posljedice. Iz tog razloga kritiziram način ovog postupka, jer ja sam, kao skupštinski zastupnik, takvo što nikad ne bih prihvatio za zemlju koju predstavljam.

Smjernice bilo kakvih ustavnih promjena koje se rade u BiH moraju biti u skladu s kriterijima iz Kopenhagena, Venecijanske komisije i Europskog suda za ljudska prava.

Njih se uvijek mora slijediti, umjesto sijanja sumnje jednostranim odlukama međunarodne zajednice i početi se fokusirati na funkcionalnost cjelovite države i prevladavanje etnonacionalizma. Nikada se ne smije dopustiti dojam da se igra stranačka politika, kako se ne bi izgubilo važno povjerenje.

Bosna i Hercegovina zaslužuje europsku budućnost – i treba novi početak da to postigne Socijaldemokraciji je ukazano povjerenje od strane naroda BiH kako bi se postigla promjena kursa u zemlji prema europskoj zajednici i prevladavanju propagiranih etno-nacionalizama.

Stoga moramo podržavati, i nastavit ćemo podržavati snage, koje se zalažu za jačanje demokracije.

Sada je na Parlamentu FBiH, da donese održive odluke. Stoga, na kraju, želim se osobno obratiti svim odgovornima:

Ja sam sin bosansko-hercegovačkih ratnih izbjeglica. Dolazim iz multietničke obitelji u kojoj slavimo najmanje četiri velika religijska praznika tokom godine.

Daleko od toga da ljude stavljam u etničke denominacijske grupice. Nisam samo odgojen uz ove principe u mojoj roditeljskoj kući, već sam također socijaliziran u Njemačkoj.

To je jedan od razloga zašto sam na kraju mogao postati član njemačkog Bundestaga.

Ove univerzalne vrijednosti koje se odnose na mene su kompas mog rada.

I siguran sam da većina ljudi u BiH – bili oni Židovi, katolici, muslimani, pravoslavci ili Ostali – žele upravo ovakav način života i za sebe.

Odluke koje su jučer saopćene iz OHR-a su dijametralno nasuprot ovim vrijednostima.

Na parlamentarcima FBiH je da odluče, a posebno na socijaldemokratiji FBiH, mojoj sestrinskoj stranci, koji koncept budućnosti žele za BiH, njene ljude u zemlji i u dijaspori.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.