Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović: “Dodik izoliran, Hrvati i Čović ne smiju prihvatiti njegov avanturizam”

Josip Juratović, zastupnik njemačkog Bundestaga i predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva sa zemljama Zapadnog Balkana, odbacio je ocjene kako je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt intervencijom u izbornoj noći kreirao problem. On je za N1 iznio potpuno suprotan stav kazavši kako je “Schmidtu toliko dobrog napravio u dvije godine za Bosnu i Hercegovinu” da mu je u međunarodnim krugovima “sve jača podrška”.

Juratović se, također, dotakao prijetnji Milorada Dodika zaključivši da je predsjednik entiteta Republika Srpska “izoliran sa njegovim ponašanjem”, te je dodao da dugogodišnji partner SNSD-a Dragan Čović, inače lider HDZ-a BiH, ne smije prihvatiti Dodikov poziv na napuštanje državnih institucija. “To je avanturizam koji Čović, HDZ BiH i Hrvati u BiH nikao ne smiju dozvoliti”, poručio je.

Lider SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik nastavlja verbalne sukobe sa američkom administracijom u BiH. Kuda bi to moglo odvesti ovaj bh. entitet?

Mislim da smo navikli na te verbalne priče Dodika. Lično mislim da to nimalo ne koristi Republici Srpskoj, kao i cjelokupnoj Bosni i Hercegovini. Po meni se on nalazi u nekoj vrsti panike, izbori su pokazali da su se desile mnoge promjene koje ne idu u korist Dodiku.

Mnogi komentarišu da je reakcija međunarodne zajednice na poruke Dodika preblaga. Sankcije koje su ranije nametnute nisu dale rezultata. Šta bi mogao biti naredni korak EU ukoliko Dodik nastavi djelovati u istom pravcu?

Uvijek političare shvaćam ozbiljno pa bi tako i Dodika trebali shvatiti, ali njegove priče slušamo već 15 godina. Oprezni smo, ali ne skačemo preko svakog štapića koji nam namješta.

Dodik poziva predstavnike Hrvata da zajedno napuste državne institucije. Da li je Dodik toliko zadužio HDZ da bi stranka Dragana Čovića mogla prihvatiti ovaj avanturizam?

Vi ste dobro objasnili da je to avanturizam koji Čović, HDZ BiH i Hrvati u BiH nikao ne smiju dozvoliti. Što se tiče ove situacije sa Vladom FBiH pametno je što su se distancirali od Dodika i što su krenuli sa politikom pomirenja sa “Osmorkom”, prije svega između Hrvata i Bošnjaka, i avanture koje su do sada bile više nemaju mjesta u Federaciji.

Čović jučer poručuje da je put BiH u NATO siguran. Je li to jasna poruka Dodiku da u HDZ-u nema saradnika za svoje nakane?

Apsolutno. Dodik je dobio jasan signal da je izoliran sa njegovim ponašanjem. BiH je dobila kandidatski status i nema više nazad. Sad se mora taj kandidatski status početi ispunjavati djelima, a po meni je logično da se ide i putem NATO-a.

FBiH pola godine nakon izbora nema novu Vladu. I nema rješenje kako doći do nje. Iz vaše perspektive kako bi trebao izgledati rasplet ovog Gordijevog čvora?

Mislim da, prije svega, Gordijevo čvor je raspetljan činjenicom da je Schmidt prisilio Hrvate da daju finansije za izbore, napravio je sistem da se formira Vijeće ministara BiH i ne vidim sada taj Gordijevo čvor, nego se treba poštivati Ustav. BiH nije banana država.

Ukoliko jedan od potpredsjednika FBiH, Refik Lendo, ne želi podržati predloženu Vladu, da li bi naredni njegov korak trebao biti da on predloži Vladu, uz obezbjeđivanje neophodne većine?

Koliko je razumijem demokratski sistem, postoji većina – i to je koalicija “Osmorke” i HDZ-a – koja je dala svoj prijedlog. Taj prijedlog stoji. Isto tako može SDA i DF dati svoje prijedloge ako imaju većinu. SDA i DF to ne čine nego pokušavaju nelegitmno, jer Lendina uloga nije zastupati stavove SDA. Ne vidim gdje je problem da se ispoštuje čisti demokratski pristup. SDA i DF pokušavaju što duže razvlačiti ovu procedure da bi što duže ostale na vlasti.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kao da odlaže zadatak koji je očigledno pred njim. Je li svojom intervencijom u izbornoj noći zapravo kreirao ovaj problem?

On nije kreirao problem. Schmidt je svojom intervencijom omogućio da se uspostavi Vlada…

Ali Vlada FBiH nije uspostavljena?

To nije problem Schmidta nego onih koji trebaju raditi svoj posao. Ljut sam što se udara po čovjeku (Schmidtu) koji radi tuđi posao i još narod se nahuškava protiv njega. Mogu vam reći da u dosadašnjim razgovorima na međunarodnoj sceni može se vidjeti kako je sve jača podrška Schmidtu jer je toliko dobrog napravio u dvije godine za Bosnu i Hercegovinu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.