Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović u intervjuu za Deutche Welle ustvrdio: “Niti su Dodik niti Čović sigurni što se tiče njihove budućnosti”

Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović, u intervjuu za DW, kaže da i OHR i Schmidt imaju punu podršku Bundestaga: „Mi smo to zaključili kroz onu rezoluciju (Rezolucija o BiH, donesena u julu 2022. godine – op. red.), koja je doduše protiv moje volje zloupotrijebljena u predizbornu kampanju. U rezoluciji točno stoji da podržavamo OHR i visokog predstavnika.

To stoji tako jer ne znamo koliko je koji na funkciji.

Zbog toga nema imena, ali kada kažem visoki predstavnik onda se tu misli na Christiana Schmidta.

Isto tako stoji u papiru, koji je strateški papir, koji je usvojio jednoglasno SPD Njemačke prije dvije sedmice i tamo isto točno stoji da se podržava OHR i uloga visokog predstavnika. Dakle, to je neupitno. To je jednoglasno”, kaže Juratović u intervjuu za Deutche Welle.

Prisiljeni formirati vladu

Na brojne kritike na rad Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika, od kojih se najveći broj odnosi na izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, Juratović kaže:

„Suština tih odluka je to da su u Federaciji BiH prisiljeni uspostaviti vladu.” Na kritike da je Schmidt tim odlukama izašao u susret HDZ-u BiH, Juratović kaže:

„On tim odlukama nije niti utjecao na HDZ, niti je bilo kome omogućio bolju situaciju, nego je prije svega omogućio i prisilo da se uspostavi vlada.” Juratović kaže da problem onih koji kritikuju nisu Schmidtove odluke same po sebi:

„Njihov problem je što u toj vladi Federacije nema SDA i Demokratske fronte. Da su oni u tom spektru ne bi nikakvih problema bilo za Christiana Schmidta.”

Na konstataciju da Vlada FBiH ipak još uvijek nije formirana Juratović kaže „mi smo sada u toj fazi”.

Ni Dodik ni Čović nisu sigurni

„Znam da je to kod Bošnjaka sada problem jer sada izgleda tako kao da je Izetbegović (Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije – op. red.), kao vođa nacionalizma maknut, a ostala su dva druga Dodik (Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a – op. red.) i Čović (Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, op. red.).

Međutim procesima koji sada slijede niti su Dodik niti Čović sigurni što se tiče njihove budućnosti”, kaže Juratović.

On negira špekulacije o tome da predstavnici međunarodne zajednice u BiH zapravo u vlasti ne žele vidjeti SDA, kako je to nedavno izjavio i sam šef te stranke Bakir Izetbegović: „Međunarodna zajednica nema veze sa uspostavom koalicije. To je opća laž”, kaže Juratović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.