Zastupnik SDP-a uputio pet veoma direktnih pitanja Christianu Schmidtu

Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović poslao je pet pitanja visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Negiranje genocida se nastavlja dešavati. Do sada niko nije presuđen. Jedni kažu da pravosuđe opstruira/ne radi, drugi da zakon nije dobar. Odgovor treba dati onaj ko je donio zakon.

Jedno je sigurno, ova praksa širenja mržnje i kopanja po živim ranama mora biti zaustavljena”, stoji u postu Magazinovića na Twitteru.

On je visokog predstavnika upitao da li prati provođenje člana 145a. Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina, kako ocjenjuje dosadašnju primjenu zakona u ovom segmentu i “da li dijelite mišljenje da se zabrana negiranja genocida i ratnih zločina, propisana izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u praksi ne poštuje, to da pravosudne institucije ne procesuiraju one koji ih krše?”.

“Da li je po Vama problem u neradu ili opstrukcijama u pravosudnim institucijama ili u tome da su izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina neadekvatno rješenje?

Ukoliko smatrate da je problem u pravosudu koje ne implementira ili opstruira provođenje zakona, da li planirate sankcionisati odgovorne u pravosuđu koji ne provode ovaj zakon ili reagovati na drugi način?

Ukoliko smatrate da je problem u samom tekstu zakona, da li planirate dodatne intervencije na Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine?”, stoji u Magazinovićevim pitanjima Schmidtu, piše Politicki.ba.

Zastupnik SDP BiH podsjetio je i na niz bahatih istupa Milorada Dodika u kojima negira da postoji visoki predstavnik u BiH, da se genocid u Srebrenici nije desio, te da je izazivao i visokog predstavnika i bh. pravosuđe da ga procesuira.

Njegovim se stavovima pridružio i predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak koji je također relativizirao genocid u Srebrenici i rekao kako “postoje neki koji prihvataju kvalifikaciji dogadaja u Srebrenici kao genocid”.

Dodika je slijedio i poslanik DNS-a Aleksandar Glavaš koji je u februaru 2022. tražio da se vrati uklonjena ploča sa Studentskog doma na Palama posvećna Radovanu Karadžiću.

Podsjetio je i da je Tužilaštvo BiH odbilo 30-ak odluka o neprovođenju istrage po prijavi građana i institucija protiv Dodika “jer su tužioci naišli na određene poteškoće da bi dokazali postojanje navedenog krivičnog djela”.

“Pitanje postavljam visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, u skladu sa članom 166. Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Odgovor tražim u pisanoj formi, u skladu s članom 171. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine”, piše u dopisu Magazinovića Schmidtu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.