Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović “zagrmio”: “Christian Schmidt prokockao povjerenje u demokratski proces i kredibilitet nezavisne institucije OHR”

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović oglasio se o posljednjim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Ahmetović u izjavi koja je dostavljena portalu Bhdijaspora.net navodi kako su građani Bosne i Hercegovine jasno glasali 2. oktobra ove godine, za Evropsku uniju i za više demokratije.

Dodaje da dva od tri nedavno izabrana člana novog državnog predsjedništvo pripadaju progresivnom i socijaldemokratskom taboru.

Ahmetović navodi kako je većina ljudi u Bosni i Hercegovini glasala za demokratske i evropske snage, za miran život u demokratiji i prosperitetu.

“Međutim, ova dostignuća su uništena intervencijom Christiana Schmidta na dan izbora.

Političke akcije njemačkog visokog predstavnika ne samo da narušavaju ugled OHR, time i BiH, ali i izričito Njemačke.

Da izvršite promjene u ustav entiteta FBiH i izbornog zakona u svetom danu demokratije bez prethodnog informisanja stanovništva je globalno bez presedana i, štaviše, nekompatibilno sa smjernicma OEBS-a.

Gaženje suvereniteta jedne zemlje i njenih birača ovaj način nailazi na veliko nerazumijevanje i ogorčenost naroda BiH i u Evropskom parlamentu. Od hrvatskih vladinih krugova i okruženju HDZ-a čuje se da su se nametnute promjene visokog predstavnika formulisale su Zagreb.

Visoki predstavnik stoga očito je prokockao povjerenje u demokratski proces i kredibilitet nezavisne institucije OHR.

Akcija se također suprotstavlja stavu njemačke vlade i Bundestag, navodi Ahmetović i podsjeća ne sveobuhvatnu rezoluciju koju je donio SPD, CDU/CSU, Zeleni i FDP u Bundestagu u julu 2022.

Podsjeća da je njemački stav u tom dokumentu o Bosni i Hercegovini jasan i da njime odbija dalju etničku podjelu zemlje, protivi se principu legitimnog predstavljanja i želi brzo sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava.

U Rezoluciji se dodaje da se odbacuju bilo kakvi dogovori sa secesionistima – Čovićem i Dodikom.

Ahmetović navodi da je neophodno da ministrica vanjskih poslova Analena Baerbock najoštrije kritikuje Schmidtove postupke kao i da proaktivno pristupi SAD-u sa zahtjevom da se promjene koje je napravio Schmidt ponište.

Ahmetović je komentirao i izjave svog kolege u Bundestagu, Josipa Juratovića, te kaže da on zastupa individualno mišljenje koje nema većinu u Vladi ili koalicija semafora.

Dodaje da je šteta da nakon 16 godina rada kao poslanik Juratović zastupa pozicije HDZ-ovog premijera Plenkovića.

“Ovo je razočaravajuće. Na kraju, pozivam građane Bosne i Hercegovine da se čvrsto suprotstave daljnjoj etničkoj podjeli BiH, kaže Ahmetović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.