Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović kategoričan: “Preko trojice nacionalnih vođa – Čovića, Dodika i Izetbegovića do sada se cijela priča odvijala, to sebi više nećemo dozvoliti”

“Pismo koje je grupa bivših diplomata uputila Odboru za vanjsku politiku Bundestaga, a u kojem traže smjenu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), optužujući ga da je nanio trajnu štetu mirovnom procesu u BiH i ugledu Njemačke, nema nikakvu težinu”, ovo je za “Avaz” kazao član zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

“To je jedno od pisama koje svakodnevno dobivamo. Svako od njih ozbiljno shvatamo, ali težina koju oni sebi pripisuju skoro da je nikakva.

Znamo da iza toga stoji određena organizacija iz dijaspore, da je ona pomagana od SDA i znamo da ta aktivnost služi da se onemogući uspostava vlasti i funkcionalnih institucija u BiH, za što se zalaže Šmit – kazao je Juratović.

On podsjeća da je Klub zastupnika SPD-a prije nekoliko dana jednoglasno usvojio dokument “Podrška zapadnom Balkanu na putu u EU”, obavezujući za sve socijaldemokrate kad je u pitanju odnos prema BiH i regionu.

U njemu je navedena puna podrška članstvu BiH u EU, demokratskim snagama u državi, uspostavi funkcionalnih institucija i međunarodnim institucijama, među kojima je i OHR.

“Mi stojimo i iza Šmita. On nije dužan polagati račune ni Bundestagu, ni Evropskom parlamentu, iako to čini dobrovoljno. On račune mora polagati samo UN-u, a tu ima podršku svih zemalja, osim Rusije.

Ako su svi za, a samo Rusi protiv Šmita, pitam se kome služe potezi pojedinaca u BiH i na međunarodnoj sceni – EU, BiH ili, možda i nesvjesno, ruskim interesima u BiH – istakao je Juratović.

EU budućnost

Uvjeren je da je Šmit posvećen uspostavljanju funkcionalnih institucija, ali da je to cilj i EU, jer jedino tako se može izgraditi evropska budućnost zemlje i ispuniti uvjeti preuzeti i dodjelom kandidatskog statusa.

“Do sada se cijela priča odvijala preko trojice nacionalnih vođa – Čovića, Dodika i Izetbegovića. Oni bi iza zatvorenih vrata nešto dogovorili, onda izašli pred javnost i rekli da nisu ništa dogovorili, pa je međunarodna zajednica poslije svakog od tih razgovora ispadala budala. To sebi više nećemo dozvoliti – potcrtao je Juratović.

Naš pogled na BiH

Smatra da BiH ima mogućnost da izbjegne korištenje bonskih ovlasti i sama omogući funkcionalnost institucija.

“Ako želimo očuvati i napraviti je modernom državom, onda trebamo i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate. Naš pogled na BiH se temelji na antifašističkoj borbi. Protiv fašizma, nacionalizma svake vrste i svakog drugog totalitarnog režima – poručio je Josip Juratović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.