Zavirite u avliju Muhameda Šaldića iz Odžaka: Šimširi, cvijeće i lavirint za srce i dušu

Muhamed Šaldić (31) iz Odžaka, još kao dječak pokazao je interes i ljubav prema biljkama, i uređenjem vrta, a danas nakon petnaestak godina otkako svoju ljubav pretače u prava umjetnička jela, da nije skroman kao što jeste, mogao bi se pohvaliti jednom od najljepših avlija u odžačkom kraju, a i šire.

Ali, zato Muhamedovi prijatelji i drugi Odžačani čak i oni koji su otišli u potrazi za boljim životom u neku od evropskih zemalja na društvenim mrežama često dijele fotografije njegovog umijeća i truda i ističu da bi se na Muhameda Šaldića trebali ugledati i od njega naučiti i oni čiji je posao uređenje javnih površina, čega, mora se priznati bh. gradovima, uz nekoliko izuzetaka još uvijek nedostaje.

Oaza mira i ljepote

Iako Muhamed, po prirodi skroman ne voli eksponiranje, ipak je pristao za Fokus.ba kazati nešto o svojoj ljubavi prema uređenju vrta i pravim umjetničkim djelima koja je stvorio i održava u svojoj i avliji koja je prava oaza mira i ljepote za srce i dušu.

–Uređenjem vrta, ili što bih ja rekao od milja svoje avlije, se bavim više od 15 godina. Ljubav je naslijeđena od majke, koja je uspjela usaditi isto interesovanje i sestrama, međutim, ako smijem da naglasim, ja sam otišao korak dalje u svojim idejama i realizacijama.

Moram da kažem da mi je majka na samom početku prepustila svu kreativnu slobodu, tako da su se moje ideje, pokušaji, godinama mijenjali, nadograđivali, sve dok nisam pronašao svoj smjer i ono što najviše volim, kaže Muhamed za Fokus.

Iako u njegovoj raskošnoj avliji ima raznoraznih biljaka, od svih nijansi zelenih, pa do raznobojnog cvijeća, Muhamed priznaje da šimširi imaju posebno mjesto u njegovom srcu. Velika želja mu je bila i da napravi lavirint, pa ju je ispunio prije tri godine i sada ima lavirint od sopstvenih pelcera visokih šimšira.

–Najveća ljubav je usmjerena prema zimzelenim kulturama i topijarenju, stoga najveću površinu dvorišta zauzimaju zimzelene biljke – šimširi. Dugi niz godina sam htio da imam lavirint.

Želju sam si odlučio ispuniti u aprilu 2020. godine, tako što sam od visoke sorte šimšira – pelcera zasadio manji lavirint dimenzija 9 x 6 metara.

Moram da kažem da je čak 99 posto zasađenih pelcera uspješno proizvedeno. Trenutna njegova visina je cca 50 cm nakon orezivanja- ponosno ističe Muhamed.

Volja i rad

Ovaj vrijedni mladić inače je zaposlen u jednoj odžačkoj firmi, a većinu slobodnog vremena provodi u društvu svojih biljaka kojima posvećuje veliku pažnju. Ističe da je većina biljaka u njegovoj avliji samostalni uzgoj, što predstavlja dodatni izazov, a samim tim i draži rezultat što mu je svakako motivacija.

–Jer od samog početka sudjeluješ u stvaranju nečega novog. Moram da naglasim da u mom slučaju velika financijska sredstva nisu potrebna za uljepšavanje i održavanje, već velika volja i još veći rad.

Svakako, estetskom ugođaju doprinose i druge stvari koje se moraju kupiti ili izgraditi. Uvijek nastojim da samostalno uradim većinu poslova, pa stoga često nasipam zemlju, vršim rezidbu, kosim travu, okopavam …

Svi dosadašnji rezultati su plod volje i pokušaja, grešaka i učenja. Također sam samouk u orezivanju voćki.

Umor i posvećenost su neizostavani dijelovi ovog hobija, međutim rezultat, kao i samo prepoznavanje od strane drugih, što u posljednje vrijeme biva sve češće, stvara jednu dodatnu motivaciju da svaki sljedeći rezultat bude još bolji, priča Muhamed Šaldić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.