Završen je sastanak u Banja Luci, Milorad Dodik se obratio javnosti: “SNSD, Osmorka i HDZ će definitivno formirati vlast”

Završen je sastanak u Banja Luci između predstavnika Osmorke i SNSD-a o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Kako je lider SNSD-aa Milorad Dodik saopćio nakon sastanka, sa predstavnicima “osmorke” razgovarali su o formiranju Vijeća ministara i drugih tijela na nivou BiH.

“SNSD sa svojim koalicionim partnerima, ‘osmorkom’ i HDZ-om je definitivno struktura koja će zajedno formirati vlast na nivou BiH.

Dogovorili smo se da iduće sedmice timovi koje smo naveli održe sastanke kako bi krenuli u rješavanje pitanja vezanih za privredu i institucionalno kretanje”, kazao je Dodik – javlja Klix.ba.

Dodik kaže da su razgovarali o zajedničkim politikama u brzom formiranju Vijeća ministara i drugih tijela na nivou BiH, te da je dogovorena podrška tome.

“Dogovorili smo da to podržimo i da ćemo održati sastanke na kojima ćemo operativno razraditi i dogovoriti konkretno pozicioniranje svih političkih struktura u BiH”, rekao je Dodik nakon sastanka.

Dodik je istakao da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima Osmorkom i HDZ-om definitivno struktura koja će zajedno činiti vlast na nivou BiH.

“Imamo puni kapacitet da formiramo stabilne strukture vlasti na nivou BiH i u okviru toga idemo u ono što trebamo učiniti kako bismo osigurali normalno funkcioniranje u skladu s Ustavom BiH”, rekao je Dodik.

Dodao je da je dogovoreno da se sljedeće sedmice održe sastanci unutar timova koje oni odrede kako bi se, kako kaže, riješila pitanja privrede i institucionalnog kretanja, energetike, infrastrukture i svega što je dio zajedničkog interesa.

Od ranije je poznato da je Dodik pred Osmorku stavio uslove koji su eliminatorni i bez čijih ispunjenja SNSD neće uopće učestvovati u pregovorima o vlasti.

“Ono što je nama ključno je da dobijemo garancije da će biti odblokirani procesi iz RS-a koji su nama bitni, a to je hidroelektrana Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju i ova gasifikacija kroz RS. Od tih garancija koje ćemo dobiti, zavisi i naše krajne opredjeljenje.

Ako ne bude dogovora oko toga, ako ne bude deblokade, mi nećemo ići u vlast, što bi išli da sjedimo tamo ko ikebane.

Hoćete li da raščistimo odnose? Raščistit ćemo ih. Nemojte nijedan projekat blokirati u RS-u i mi nećemo blokirati projekte u FBiH”, rekao je jučer Dodik na pres konferenciji.

Dodik je, kako je ranije najavljeno, najavio sastanak i sa predstavnicima HDZ-a BiH s kim je Osmorka već ranije usaglasila stavove o formiranju vlasti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.