Završno obraćanje Schmdita: Čuo sam komentare o odlukama Inzka, zar stvarno mislite da želimo da se ratni zločinci slave kao heroji prošlosti?

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt imao je završno obraćanje u Vijeću sigurnosti UN-a pred kojim je danas predstavio svoj polugodišnji izvještaj o situaciji u BiH.

– Želim podvući da ova zemlja je zemlja brojnih mogućnosti. Pozivam i ohrabrujem sve odgovorne u BiH da shvate da Izborni zakon dolazi s principom demokratije.

To bi trebalo biti ohrabrenje za njih da svi sjednu zajedno i rade na Izbornom zakonu. Doista postoji mnogo nedostataka u Izbornom zakonu koji su istaknuti. Htio bih naglasiti da je izazov pomirenja vrlo važan i moramo ga prevazići.

Čuo sam komentare o odlukama mog prethodnika Inzka. Ne želimo više ratne zločince koji su osuđeni na međunarodnim sudovima da se slave kao heroji prošlosti i to je sasvim jasno.

Sjednite i razgovarajte zajedno, nemojte govoriti jedni o drugima. Vidimo da je svaki narod patio, svi su imali svoje žrtve.

Zahvaljujem se UN-u na njihovoj stalnoj posvećenosti posebno specijalnoj savjetnici koja je vrlo opredijeljenja za ova pitanja kao i drugi predstavnici. Želim naglasiti da sam vrlo zahvalan i da je vrlo važno nastaviti njihov rad.

Na kraju, za svoj sljedeći izvještaj sam već stavio u napomenu ulogu žena u politici i društvu. Imamo vrlo ohrabrujuće primjere političara i političarki koji preuzimaju odgovornost. I

mamo gradonačelnike u Sarajevu, Mostaru i BL. Gradonačelnica Sarajeva je posebno opredijeljena po pitanju pomirenja i na taj način se može doprinijeti boljoj budućnosti zemlje.

Ja radim i svjestan sam da se moj rad mora završiti na vrijeme i što prije, ali sve dok ne završim svoj zadatak moramo raditi sve da se situacija popravi – poručio je Schmidt.

Opasni narativi

Podsjećamo, Schmidt je danas naglasio da vlast Republike Srpske radi na prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast te je istakao da je to potkopavanje suvereniteta.

“Primijetio sam da je Republika Srpska u prethodnom periodu nastavila s aktivnostima kojima se potkopavaju provedene reforme. Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je u decembru donijela zaključke kojima se obavezuje na zaključke”, potcrtao je istakavši da se to odnosi i na Oružane snage (OS) Bosne i Hercegovine i sistem indirektnog oporezivanja.

Podsjetio je da bi to značilo povlačenje iz OS za koje je naveo da predstavlja jednu od najznačajnijh reformi.

Potencijalno je moguće i formiranje vlastite vojske. Vladajuća stranka u RS neprestano se zalaže za miran razlaz države i govori o stvaranju nezavisne RS u okvirima dejtonske BiH.

Neki od lidera u BiH i regiji su mi rekli da miran razlaz ne bi mogao biti moguć”, istakao je Schmidt u obraćanju.

Izlizane fraze

Navodi kako fraza ‘izvorni Dayton’, koju često koriste vlasti RS, ukazuje na nepoštovanje Ustava BiH.

“Više puta sam pozivao na razgovore za unapređenje ustavne strukture ali nisam dobio nikakav odgovor.

Koje zaključke mogu donijeti građani društva koje se oporavlja od traume kad čuju retoriku koju neprestano ponavljaju vlasti RS, koji nastoje izvršiti secesiju entiteta i izaći iz ustavnog okvira i preuzeti državne nadležnosti?

Najavljeni koraci vlasti RS podrivaju suverenitet države Bosne i Hercegovine”, istakao je Schmidt.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.