Zbog čega su SAD uvele sankcije Marinku Čavari i Alenu Šeraniću

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) uvrstila je dva istaknuta zvaničnika u Bosni i Hercegovini na listu sankcioniranih zvaničnika u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033, a odluka se odnosi na Marinka Čavaru, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U zvaničnom saopštenju se ističe kako su navedeni zvaničnici ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija – piše N1.

Ova odluka jača posvećenost Sjedinjenih Država promicanju odgovornosti na Zapadnom Balkanu, uključujući one zvaničnike koji potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu i time ugrožavaju mir, stabilnost i prosperitet svojih zemalja.

“Marinko Čavara i Alen Šeranić su nastojali slijediti etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine”, rekao je podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.

Dodao je kako današnja odluka pokazuje “čvrstu predanost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine”.

Blokiranje funkcionalnosti FBiH

Marinko Čavara, predsjednik FBiH, odgovoran je za imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH. Čavara je od 2019. godine odbijao da imenuje sudije sa lista kandidata koje je dostavio Visoko sudsko i tužilačko vijeće za popunu upražnjenih mjesta u Sudu.

Odbijanjem da nastavi sa ovim nominacijama, Čavara je blokirao funkciju sudskog vijeća za vitalni nacionalni interes (VNI), tijela određenog broja i sastava sudija Ustavnog suda FBiH koje je amandmanima na Ustav FBiH 2002. godine stvorio Visoki predstavnik za BiH. VNI panel ima za cilj da se bavi ključnim pitanjima koja su pokrenuli delegati u Domu naroda FBiH.

Ima ključnu ulogu u ustavnom funkcioniranju FBiH, a njegovo postojanje je neophodno za ispunjavanje demokratskih funkcija FBiH. Svojim nedjelovanjem, Čavara je držao kao taoca funkciju vijeća VNI radi unapređenja njegovih i političkih interesa svoje stranke, navodi se u odluci američkog ministarstva.

Čavara je označen kao odgovoran ili saučesnik u, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelu koje je opstruiralo ili ugrozilo provedbu bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili odgovornosti mehanizma vezanog za Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine; Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Dejtonski sporazum; zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili Upravnog odbora; ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Čavara je dodatno okarakteriziran kao odgovoran ili saučesnik, zbog toga što je direktno ili indirektno učestvovao u djelima ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu, ističe se u odluci.

Unapređenje secesionističkih napora Republike Srpske

U sklopu posvećenosti SAD-a da se suprotstavi destabilizirajućim aktivnostima u BiH, američko ministarstvo je nedavno sankcioniralo člana tročlanog Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u skladu sa E.O. 14033.

Dodik je nastojao unaprijediti secesiju Republike Srpske (RS) potkopavanjem autoriteta državnih institucija BiH, uključujući državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva. OFAC je danas zaključio da se Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, i dalje bavi ovim destabilizirajućim ponašanjem.

Navodi se kako je Šeranić podstakao secesionističke napore RS za vođenje implementacije Zakona o lijekovima i lijekovima RS, koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

Ovaj zakon, koji tek treba da stupi na snagu, uspostavio bi novu agenciju za lijekove isključivo u RS i time narušio nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou.

Šeranić je javno priznao da ovaj zakon odražava funkcije državne agencije za lijekove, osim što agencija koju formira prenosi ovlaštenja sa državne agencije na regulatorno tijelo za lijekove i medicinske proizvode u RS. Budući da institucija na državnom nivou postoji i služi RS i Federaciji BiH, uspostavljanje ove nove agencije na entitetskom nivou ometa ili prijeti implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.