Zbog Sebije otkriveno da Bakira i dalje nezakonito štiti policija, jučer mu ukinuto osiguranje

Bakir Izetbegović, šef SDA, nakon što su policajci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH spriječili kurire KCUS-a u službenoj dužnosti da njegovoj supruzi Sebiji uruče akt o smjeni, ostao je jučer bez 24-satne policijske zaštite.

Tri smjene

Izetbegovića su godinama čuvali službenici DKPT-a BiH, što je porezne obveznike mjesečno koštalo desetine hiljada KM, a na godišnjem nivou, ako se uzme u obzir da su ga policajci čuvali u tri smjene, više od pola miliona KM.

Prema zakonu i odluci Vijeća ministara, Izetbegović je, dok je bio član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, imao pravo na pratnju.

Međutim, u posljednjih šest mjeseci nije mogao imati pravo na zaštitu jer nije dio vlasti, a otišao je i u penziju.

Prema informacijama „Avaza“, odluku da se Izetbegoviću produži policijska pratnja donio je bivši direktor DKPT-a BiH Mirsad Vilić, ali na osnovu informacija tadašnjeg rukovodioca OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, inače prvog pendreka porodice Izetbegović, da je šefu SDA ugrožena sigurnost?!

No, s dolaskom novog rukovodstva DKPT-a BiH zatražene su provjere od policijskih agencija, MUP-ova i OSA-e za sva štićena lica.

Provjerama je, zatim, utvrđeno da za Bakira Izetbegovića više ne postoji razlog da ima policijsko osiguranje.

Enes Karić, direktor DKPT-a BiH, rekao je za „Avaz“ da je donio odluku da se Izetbegoviću osiguranje ukine počevši od jučerašnjeg dana, 7. novembra, od 17 sati.

Nema razloga

-Poništena je ranija odluka direktora o pružanju osiguranja nakon što sam dobio informacije od policijskih agencija.

Utvrđeno je da nema razloga za osiguranjem. Odluka je već stupila na snagu – kazao nam je Karić.

Inače, iako se Bakir u javnosti voli predstavljati da živi skromno, informacija da je mjesecima nezakonito imao policijsko osiguranje dokaz je da itekako uživa koristiti budžetski novac.

Ko ima pravo na pratnju

Pravo na pratnju, rotacije i zaštitu službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH imaju članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i devet ministara, trojica članova Kolegija, odnosno predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjednik Suda BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.