Zeleni BiH samouvjereno poručuju: Imamo revolucionarne ideje, ne pristajte na priču “ko je jamio, jamio”

Danas je hotelu Europa u Sarajevu održana prva javna promocija novoosnovanog političkog subjekta u BiH, Zeleni Bosne i Hercegovine. Na pres konferenciji prisutnima su se obratili osnivači i članovi privremenog predsjedništva stranke.

Zeleni BiH su specifični a u isto vrijeme dosta slični drugim političkim organizacijama, istaknuto je na početku konferencije.

“Slični smo po tome što imamo klasične stranačke organe a različiti po tome što nemamo forume mladih i nemamo forume žena.

U Zelenim svi zajedno donosimo odluke, ne razdvajamo se”, kazala je Ehlimana Spahić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Navedeno je kako je ovo preliminarna faza djelovanja Zelenih BiH. U narednoj fazi planiraju organizirati konvenciju na kojoj će se izabrati organi stranke.

Ističu kako predstavljaju jedinstvenu političku pojavu u bh. političkom prostoru.

Kažu kako su jedinstveni jer su u prvi plan stavili politički, ekonomski i ekološki razvoj društva i države te da teže razvoju kompletnog bh. društva.

Ova stranka nastavit će dalje slijedeći put evropskog pokreta Zelenih, ali navode kako su svoje ideje i stavove prilagodili BiH.

Zeleni BiH ističu 5 stupova svoje politike:

– socijalna pravda,

– održivi razvoj,

– očuvanje prirodne i kulturne,

– digitalizacija društva,

– zelena ekonomija.

Prisutnima se ispred privremenog predsjedništva stranke Muhamed Hadžić, ekonomista za kojega su istakli kako je bivši logoraš koji ima 651 dan boravka u ratnom zatočeništvu.

“Prvi temelj na kojem počivaju Zeleni BiH jeste sloboda, sloboda od siromaštva, nepravde i nereda u državi.

Zeleni će donijeti besplatno obrazovanje, besplatnu zdravstvenu zaštitu i minimalnu platu od 1.000 KM svakom punoljetnoj osobi, vlasništvo građana nad državnim resursima kako bi ova imovina kroz Fond za upravljanje državnim resursima donosila prihod svim građanima čime će oni ponovno steći osjećaj državnog suvereniteta”, kazao je Hadžić.

Istakao je kako nema slobode dok se ne pobijedi siromaštvo, te da kao bivši logoraš sa strašnim iskustvom rata poručuje da ratne strahote se više nikada i nikome ne smiju ponoviti.

“Smatram da ćemo ovom potpuno novom i nezagađenom idejom nadići sve podjele u našem društvu, ideološke, stranačke, etničke i druge nametnute i neizdržive podjele u našem društvu”, kazao je Slaven Dolić, poduzetnik i ekološki aktivista.

“Nismo slučajno izabrali ovaj datum”

Na konferenciji Zelenih BiH istaknute su i međunarodne obaveze koje je BiH preuzela u kontekstu zelene, obnovljive energije i razvoja.

“Danas je 5.5. Nismo slučajno izabrali ovaj datum za promociju, dan nakon raspisivanja izbora i nekoliko dana prije Dana Evrope, dana borbe protiv fašizma. Ovome društvo treba nova energija za dolazak tamo gdje pripada, u EU, oslobođena nacionalizma i drugih tereta koje vučemo blizu tri decenije”, istakao je Adis Arapović, prvi predsjednik Zelenih u BiH.

On je kazao kako su uski stranački interesi i partitokratija razgradili našu domovinu te da se to mora zaustaviti a strankama bi opće dobro moralo biti ispred vlastitog.

Vrijeme je, tvrdi, da veoma važna ideja pokreta Zelenih bude artikulirana u BiH na način da ima utjecaj na donošenja javnih politika.

“Zanimaju nas samo velike promjene, konkretna akcija koje ovo društvo treba”, kazao je Arapović.

Istakao je kako su neke od ideja koje su tokom konferencije Zelenih BiH navedene, revolucionarne, poput one za oporezivanje bogatstva ili oduzimanja ilegalno stečene imovine.

“Ne pristajte na premisu “ko je jamio, jamio”, e pa nije”, naveo je Arapović – prenio je Klix.

Zeleni BiH ističu kako će biti na čelu kolone borbe za prava bh. građana koji su umorni od dotrajale politike i političara.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.