Željka Cvijanović “grčevito” brani Milorada Dodika: “Niko tamo nije tražio neke pare”; “Schmidt glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i evropskom putu BiH”

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da je Christian Schmidt glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i daljem kretanju BiH ka Evropskoj uniji. “Na izabranim predstavnicima naroda je da taj proces dovedu do kraja, za šta postoji puna opredijeljenost Republike Srpske, a na Šmitu je samo to da ode iz BiH”, rekla je Cvijanović u intervjuu Srni – prenosi N1.

Navela je kako “ovakvi njegovi potezi udaljavaju BiH od EU g puta, jer derogiraju i ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti”.

Optužila ga je za “urušavanje vladavine prava u BiH” tvrdeći kako “on nema nadležnost da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske”.

Komentirajući sastanak u Konjicu navela je kako ga “komentarišu i oni koji mu nisu prisustvovali”.

“Tačno da je bilo i povišene temperature u početku, ali i da se nakon toga normalno razgovaralo.

Sastanak je pogrešno koncipiran, naši partneri iz političkog Sarajeva su očekivali da se mi tamo nešto pravdamo zbog odluka Narodne skupštine Republike Srpske, pa su onda držali predavanja o ratu, ko kome čestita vjerske praznike, stiglo se do Srebrenice, pa i pokušaja da se analiziraju politički profili i razvojni put pojedinih političara. Sve u svemu ja na takvom nekvalitetnom sastanku još nisam bila”, navela je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da je pristup delegacije SNSD-a bio da vide šta se radi na nivou institucija BiH gdje čine vlast.

“Imali smo dogovore koji nisu ispoštovani jer u federalnom koalicionom aranžmanu imaju tačke koje ne funkcionišu u skladu sa našim dogovorom. Nismo baš u mogućnosti da stalno pravimo ustupke, a da ono što je dogovoreno ostane nerealizovano”, rekla je Cvijanović.

Cvijanović je rekla kako je utvrdila da na sastanku da “niko nije zainteresovan za evropski put BiH i da su to samo isprazne floskule”.

“Čak je to i jasno rečeno kroz jednu konstataciju, ali neću da ofiram ljude pa da govorim ko je to rekao. Bitno je da znamo da je tako. Kao drugo, oni su kadri da žrtvuju 13 prioriteta samo da se ne izvrši jedna tačka u okviru jednog prioriteta koja kaže da treba reformisati Ustavni sud BiH i regulisati odlazak stranih sudija.

Dakle, jasno je. Koga briga za evropske integracije? Njima je bitno da ostanu strane sudije i zajedno sa OHR-om mijenjaju ustavnu strukturu na neustavan način, da bi se zemlja centralizovala i udovoljilo stalnoj kuknjavi političara iz reda bošnjačkog naroda”, navela je.

Kada je riječ o izjavama Igora Crnatka u vezi sa sastankom političkih partnera na nivou BiH u Konjicu, Cvijanovićeva je rekla da je Crnadak taj koji komentariše sastanak na kojem nije bio.

“Niko tamo nije tražio neke pare, kako on tvrdi, već samo da se ispoštuje dogovor o podjeli indirektnih poreza, putarine, zarobljenog novca u Elektroprenosu za investicije. Kad institucije Republike Srpske traže, onda traže svoj novac koji im pripada, a koji drugi u BiH blokiraju”, rekla je Cvijanović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.